Pages

Terima Kasih Anda Semua..

Kata-kata Anjell

ASSALAMUALAIKUM..

Blog ini adalah hasil nurkilan seorang budak science yang perasan nak jadi novelis...

Maaf bila tertypo.. Budak ini masih junior..

Significance of this simple blog to me : 'A PLACE TO EASE TENSION, DIFFERENT WORLD FROM THE ACTUAL ONE'

Sunday, 1 January 2012

7 Lelaki (BAB 2)

BAB2

Waaa... bilala menda alah ni nak abis? Serius aku ngantuk! Aku pandang sekeliling Dewan Tunku Canselor ni. Ramai gila dah landing tidur. Macam-macam gaya. Tidur mulut ternganga pun ada. Pandang depan sana, nampak ada cecair keluar dari mulut sorang budak lelaki. Ee… air liur basi! Ni kalau masuk youtube ni memang grenti gempak. Aku pandang sebelah. Hanni pun dah hanyut ke dunia mana entah. Pejam erat matanya. Kenapala aku tak boleh tidur ni? Punyalah ngantuk. Tapi memang mata aku tak boleh lelap kalau bukan atas katil.

     Apa menda la penceramah tu merapu? Tak tau ke semua budak ni ngantuk? Dah terang disuluh spotlight lagi bukti-bukti sahih di depan mata. Faham-faham jela. Tidur pukul satu dua pagi. Bangun pulak lima pagi. Semua tak cukup tidur. Kira bonus la ni dapat tidur dalam dewan berair-cond ni. Gila sejuk!


     Lebih kurang pukul sebelas barulah benda ni habis. Tu pun kena kumpul kat gelanggang. Sesi yang paling aku benci. Sesi bersama biro disiplin. Tiap-tiap malam pelajar baru kena brainwash. Sampai dah cuci berkilat dah! Menyampah aku tengok muka-muka PP yang serius maut tu. Buat aku mengingau ngeri je.

-----

Mana Hanni ni? Tadi kata nak cari port makan? Hii.. jangan cakap dia gi Port Dickson dahla! Hmm… terpaksalah aku makan sorang-sorang..

     Aku pandang bekas polisterin di tangan aku. Nasi ayam? Aku tak tau kenapa kat sini semua makanan tak kena dengan selera aku. Jauh sedap masakan mama. Arghh.. rindunya aku kat mama. Nak call mama pun tak boleh. Sebab minggu orentasi bongok ni tak dibenarkan guna telefon kalau rasa tak nak masuk tasik kumbahan kat tengah-tengah kolej tu.

     Boringnya makan sorang-sorang… Hanni, mana kau ni? Sempat pulak aku jeling maut kat PP Airel masa mata melilau mencari Hanni. Masa tu lah ada seorang lelaki duduk kat tepi aku.

     Apa mamat ni? Takde tempat lain ke? Aku pandang sekeliling. Patutla dia dok sini sebab memang takde tempat lain pun. Tepi longkang kan ada? Adoi.. apa hak aku sebenarnya nak halang-halang orang ni? Kerusi free.. Hak milik semua orang. Okey.. aku tak kisah! Jangan nak kacau aku dah!

     “Kau ni kawan Khairul, kan?” soalan itu betul-betul buat aku terkejut.

     Mamat ni cakap ngan aku ke? Pe ke hal.. Kenal pun tak. Salam pun takde.. Nasib baik tak terputus jantung aku. Aku pandang jejaka mengancam sebelah aku ni.

     Khairul? Khairul ketua kelas aku dulu ke?

     “Excuse me?” tanyaku balik.

     Lelaki tu semyum. Hmm.. boleh tahan kacak juga mamat ni. Oit, Qystine! Sejak bila pulak aku ni senang cakap orang kacak ni? Haishh… terlebih makan ubat agaknya aku hari ni!

     “Kau ni sekelas dengan Khairul Azmi bin Mohd Arsyad dulu, kan?”

     Sekali dia bagi nama penuh! Sudah terang memang tak payah nak suluh dah. Memang sahlah tu. Nasib baik tak kasi sekali nombor I/C dan alamat rumah.

     “Kalau ya, kenapa?” tanyaku balik. Aku sebenarnya memang kurang mesra dengan lelaki yang baru kenal. Suara aku ni memang mahal kalau dengan lelaki yang aku tak kenal. Tapi, Kes mamat ni, kira aku kasi diskaun tujuh puluh percent.

     “Aku sepupu dia..” dengan murah hati lelaki itu membuka hikayatnya.

     “Oooo..” hanya tu yang mampu aku cakap. Jawapan aku rasa yang kurang kejam kalau nak dibandingkan aku jawab, “Ada aku kisah?”.. Kan? He..he.. Malas pulak aku nak tanya macam mana dia tahu. Lantak dia la.. Bukan urusan aku pun. Mungkin si Khairul tu cerita kat sepupu dia ni pasal kawan-kawan sekolah. Tak pun, si mamat ni buka majalah sekolah kitorang, pastu ternampak aku. Sebab aku ni budak cute, so dia suka kat aku. Macam tu? Ha.. ha.. sumpah aku ni budak perasan la!

     “Nama kau apa?”

     Aku jeling mamat sebelah. Amboi… nak berkenalan dengan aku pulak ke? Kalau dah lelaki memang tak boleh nak dielak agaknya. Jumpa perempuan mesti nak berkenalan. Agaknya dia nak tahu perangai Qystine ni baik sikit dari bapak setan! Baru je aku nak Clorox kaw-kaw..

     “Kau jangan salah sangka yang aku nak ngurat kau pulak! Serius.. aku just tanya sebagai seseorang yang nak tambah kawan,” jawab lelaki tu. 

     Rasa muka dah merah. Hii.. buat malu aku je la! Panas je rasa hati ni. Kut ada nasi ayam yang naik atas kepala orang lepas ni. Ke orang yang nak naik atas nasi ayam? Pilih! Tapi… Bila aku pandang muka dia, langsung tak nampak yang dia sindir aku. Tak tau kenapa, hati aku rasa sejuk. Dan selamba pulak aku menjawab..

     “Qystine Safra bt Hambali..” Pergh… Sekali nama penuh aku bagi. Pemurah pula aku dengan mamat ni. Pelik..

     “Aku Aidit. Aidit Fikri..” Ooo.. Aidit..

     “Kau ni memang sombong, ya?” Aku senyum. Cari maut punya soalan sungguh.

     “Sorry la… Aku ni memang tak mesra alam ngan spesis berlainan jenis ni. Kromosom tak sama. Gene pool lain-lain,” 

     Aidit gelak. Serius aku tak tau apa yang lawak. 

     “Kau ni lawak la..”

     “Tapi interview nak jadi badut tak lepas.” Dia gelak lagi! Dan aku tak tau apa yang buat aku rasa selesa dengan Aidit.

     “Kenapa?”

     “Aku cute sangat kot..” selamba aku jawab. Kan betul aku ni perasan.

     Polisterin di tangannya dah kosong. Dia angkat punggung. Sebelum dia pergi, sempat pula dia berkata.

     “Aku harap lepas minggu orentasi ni kita boleh jumpa lagi..”

---------------

Hari yang kelima, barulah aku rasa rupa-rupanya best jugak minggu orentasi ni. Lebih-lebih lagi bila main game. Best.. bila belajar menari. Kelakar pun ada.. memang dah rasa enjoy sikit. Siapa cakap kena ragging tu teruk? Biasa je kalau macam ni. Bagi aku selagi takde menda yang buat aku sebal, tak teruk la tu. Cuma tolak tahap allergic aku dengan PP Airel jela.

     “Dah malam last..” keluh Hanni. Ketika tu, kami tengah bersiap untuk ke majlis penutup minggu Haluansiswa yang diadakan di Dewan Tunku Canselor. Sedang mencari-cari pakaian yang nak dipakai malam ni.

     “Kenapa? Sedih ke? Bukanke ni saat-saat yang kau nantikan?”

     “Memang la.. tapi, bila dah habis, sedih dowh..”

     “Aku setuju..”

     Malam kebudayaan yang sangat best.. kelakar gila sketsa yang dilakonkan semula oleh pelajar asasi. Bila ajuk gaya para PP memang sebijik. Memang riuh satu dewan tu. Hanni pun dah berapa kali hentak-hentak kaki ke lantai sebab tak tahan gelak. Tak cantik punya perangai.

     Aku ingat habis malam kebudayaan, habis sudah kesengsaraan kami semua. Boleh aku qada tidur aku esok. Tak sangka pula semua pelajar baru diminta berkumpul kat Dewan Gemilang. Kali ini, hanya dikhaskan untuk sesiapa yang ingin menyertai sahaja. Mula-mula memang kau tak nak. Tapi, memandangkan ni kali terakhir minggu ni, aku dengan rela hati mengikut serta.

     Tapi… kalau aku tahu seseksa ini, sumpah aku takkan ikut serta!!!

     “Nak tandatangan saya?” Dia tersenyum sinis.

     Waaa… apa malangnya nasib aku dilahirkan di dunia ni, ditakdirkan bertemu dengan mamat sengal ni?!!! Pesal la mak ngan ayah dia kena kahwin dan dpat anak macam dia ni?

     Aku tak bersuara. Biar Hanni yang handle. Memang pun permainan malam ni ala-ala Explorace. Nasib baik ditakdir pula aku ni memang sekumpulan dengan Hanni. Dahlah Hanni satu-satunya orang yang rapat dengan aku kat UM. 

     Masa buka task pertama untuk explorace:

     ‘Anda semua dikehendaki mengumpulkan tandatangan semua PP dalam masa sejam untuk mendapatkan klu yang seterusnya’

     Memang ngangalah empat belas orang dalam kumpulan aku tu. Gila! Nak amek tandatangan semua PP dalam masa sejam? Dahlah lebih lima puluh orang. Sempat ke? Jadi, semua dah bersetuju untuk berpecah dan ambil tandatangan PP mengikut biro masing-masing. Apa pasal la aku ngan Hanni kena amek yang biro kecederaan dan first aid? Lepas tu biro disiplin. Ngeri betul..

     “Kim, apa kita nak buat kat budak-budak ni, ya?” seram bunyi soalan si Airel ni. PP Akim dah tergelak. 

     “Ala… kau mintak je dorang buat chicken dance..” cadang PP Akim. 

     Bodoh.. tak nak la aku menari menda bongok tu depan dua ekor ni! Malu, siot! Nak kena lempang agaknya dua ekor ni! Cepat la.. masa berjalan ni.

     “Hmmm…” Airel pandang aku dan Hanni bergilir-gilir. Akhirnya berhenti pada aku.

     “Haaa… awak.” Sial.. mamat ni nak apa pulak ni? Selalu nak nyusahkan aku la! 

     “Betul nak tandatangan kami?”

     Aku menanti. Menda bodoh apa pula yang dia nak aku buat ni? Nak soh aku cium dia tengah-tengah orang ramai ni? Kalau tak kenangkan ni kerja sekumpulan, memang aku kasi mamat depan ni sedar yang dia ni berpijak atas bumi yang nyata.

     “Awak tau tak hari ni berapa hari bulan?” soalnya kepadaku.

     Aku mengira-ngira dalam kepala. Rasanya Sabtu. Aku pandang Hanni.

     “Sabtu.. 16 April.” So?

     “Awak tahu tak hari ni hari jadi saya.. tak nak wish ke?”

     Ek ena… ada aku kisah sekalipun hari ni hari ulang tahun perkahwinan kau? Blahla.. wish birthday pun nak suruh orang ke? 

     “Weh.. Rel, kut ya pun nak mengurat, tak payahlah pakai modal birthday kau tu. Mentang-mentang birthday boy..” PP Akim dah gelak.

     Airel sengih.

     “Macam nilah… kalau awak nak tandatangan saya, saya nak awak tulis satu surat cinta kat saya..” selamba dia menurunkan titah.

     Bulat mata aku!

     Ketawa PP Akim dah meletus.

     Dan Hanni sempat ternganga sebelum ketawa bergabung dengan PP Akim.

     “Apa kaitan dengan menda ni?” soalku bengang. Tak patut langsung! Cinta-cinta barang sensitif, okay!

     Airel senyum..

     “Sebab ni saya yang suruh. Do it or leave it?” aku mula nak protes..

     “Atau.. memang awak ni penakut?” cabarnya lagi.

     Berbahang je rasa hati ni. Rasanya penumbuk aku ni muat kalau nak masuk mulut orang. Dia nak cuba agaknya! Cabar-cabar orang pulak..

     “Ala.. kau buat je la. Tulis je pun..” kata Hanni pula. Amboi? Cakap memang mudah. Yang kenanya aku. Gila punya arahan. Mengigau dapat surat cinta agaknya semalam. Kenapa tak disuruhnya aku cium dia? Geram betul..

     “Dia malu la tu…” sampuk PP Akim dalam ketawa yang baru nak mereda.

     Hati dah panas. Terasa tercabar. Heyy.. ni Qystine la! Setakat nak tulis surat cinta bodoh tu, sepuluh keping pun aku bolehlah. Tulis je pun..

     Aku menarik pen dan kertas yang dihulurkan kepadaku. Surat cinta ya? Setakat karang ayat-ayat jiwang tiga posen tu, tak heran la.. Tapi, jangan salahkan aku pulak kalau nanti dia jatuh cinta kat aku gara-gara penangan ayat super aku tu.

     Tiga minit berlalu, barulah aku serahkan balik. Heh! Ni surat cinta Qystine la.. Satu dalam sepuluh juta. Surat cinta yang super. Terbaik punya..

     “Salam… istimewa untuk abang Airel tersayang…” dia baca intro. Aku tayang muka bodoh. Tak peduli dengan kawan sebelah yang dah terguling ketawa.

     “Kali pertama wajah kacakmu mencecah corneaku, buat artery dan vein jantungku berdegup kencang. Suara lunakmu asyik terngiang-ngiang dalam cochleaku. Segala pergerakanku menjadi involuntary reaction. Cerebelum dan cereberumku asyik mengingatimu. Bila berdepan denganmu, otakkuku menghantar impulse ke nervous system untukku terus menatap wajahmu. Saat kau berada berdekatan denganku, patellaku terasa lemah. Darah mengalir laju dalam blood capillariesku. Alveolusku pula bagaikan padat untuk menerima oksigen membuatkan aku hamper lemas. Kaulah satu-satunya homo sapien spesis yang boleh membuatkan adrenalinku keluar laju. Bila ada kamu di depanku, medulla oblongata pun dah berhenti berfungsi untuk menghantar reflex reaction. Oh, Airel.. sebaris nama yang akan terus kekal terukir di liverku. Sesungguhnya aku amat mencintaimu..”

     Habis baca.. Airel dan PP Akim dah sakan tergelak. Hanni pulak dah terduduk menekan perut. Dan aku.. aku tayang muka bodoh. Kan aku dah cakap. Surat cinta Qystine memang gempak punya! Gabungan Bahasa Melayu dan Sains. Tulah baru namanya budak Asasi Sains Hayat. Kan?

     “Ha… Ha.. Wei, Rel! ‘Girlfriend’ kau ni lawak la..” PP Akim dah reda ketawanya.

     Aku jeling maut ke arah PP Akim. Tak sayang mulut betul. Aku berus dengan berus jamban baru tahu! Kut tak bercakap terus dua tahun.

     Buat seketika, barulah keadaan menjadi reda. Aku tetap tayang muka cool. Buat apa nak malu? Bukannya aku serius nak tulis surat cinta bodoh tu kat dia. Terpaksa tau.. Terpaksa. Sekelumit hati cicit kuman pun aku takde hati kat mamat ni.

     “Dah habis ketawa?” soalku. 

     Airel sengih. Sukala tu kenakan aku hari ni.

     “Kalau dah, signature please?” Aku serahkan kertas kecil kepadanya.

     Dia sambut dan menurunkan tandatangan. Tapi, bibirnya masih tersenyum sambil menggeleng kepala. Argh… lantak kaulah nak fikir apa pun! Beralih pula pada PP Akim. Janji settle. Okeh.. next PP pulak.

21 comments:

  1. haha...lawak betul ayt2 dlm surat cinta uh...teringat balik silibus2 dlm subjek bio mse skola dulu... :D

    ReplyDelete
  2. surat cinta paling superb ni! :D

    ReplyDelete
  3. Haha memang gila lawak klu dpt srt cinta camni nak jiwang pun x jd asyik duk pk anatomi

    ReplyDelete
  4. bla nk kasi ctak?

    ReplyDelete
  5. Hambek kau...Mmg terrbaek gler surat cinta neh.....hahaha

    ReplyDelete
  6. Terbaik!!! Hahaha pecah ketawa dibuatny, Biologi tuu weiii haha

    ReplyDelete
  7. daebak!gelak xhengat aq

    ReplyDelete
  8. haha...lawak giler..
    sapalah agaknya hero cerita ni..

    ReplyDelete
  9. Anjell..7 lelaki ni xde publish as novel ker? X blh nak feel sgt bila baca online ni..hehe

    ReplyDelete
  10. Hahaha....sampai aku pun gelak tergolek2 ni...punye la power ayat2 cinta plus sains....

    ReplyDelete
  11. Ya Allah...kejang perut, lawak betul Qistine ni
    Salam kenal, baru jumpa blog 'n saya suka :)

    ReplyDelete
  12. Hahaha lawaknyer qistine ni.keluar semua ayat2 cinta plus sain....surat cinta paling daebak ah...gelak x ingat dunia dibuatnyer...

    ReplyDelete
  13. hahaha sakit perut baca Surat Cinta Qystine.....daeeeebbbbbaaakkk


    ~sHaWaL~

    ReplyDelete
  14. nak tiru ahh,surat cinta diaaaaaaaaaaa.

    ReplyDelete
  15. sakit perut gelakkk tak henti baca surat cinta Qystine

    ReplyDelete
  16. memang budak sains gilerr !! hahahah

    ReplyDelete
  17. surat cinta yg paling ohsem..lawak2..

    ReplyDelete
  18. Surat cinta yg paling manang...huhuhuuuu...

    ReplyDelete

Assalamualaikum..
Habis baca jangan lupa komen..
Terima kasih n sudilah jenguk lagi.. : )