Pages

Terima Kasih Anda Semua..

Kata-kata Anjell

ASSALAMUALAIKUM..

Blog ini adalah hasil nurkilan seorang budak science yang perasan nak jadi novelis...

Maaf bila tertypo.. Budak ini masih junior..

Significance of this simple blog to me : 'A PLACE TO EASE TENSION, DIFFERENT WORLD FROM THE ACTUAL ONE'

Saturday, 31 March 2012

Eksperimen Cinta (BAB 33)

BAB 33

Hampir seminggu Damia berpisah dengan Tengku Aaron. Sungguh! Langsung dia tak rindu pada lelaki itu. Entahlah.. macam orang tiada perasaan pula rasanya. Bagaikan Tengku Aaron bukan siapa-siapa dalam hidupnya. Hanya sekali saja Tengku Aaron pernah menghubunginya. Itupun semata-mata sebab nak kaburi mata orang tuanya. Semuanya sebab uminya yang selalu bertanyakan keadaan Tengku Aaron di Ottawa. Kadang-kadang memang dia terpaksa menipu mengatakan Tengku Aaron sihat sejahtera di sana dan selalu menelefonnya.

     Dan bila hujung minggu menjelma, kakinya pula tak boleh duduk diam. Cepat je dia bersetuju bila Suraya mengajaknya menemaninya ke Berjaya Times Square. Katanya nak ke spa. Tak boleh blah betullah minah tu sorang. Pantang ada diskaun, memang beratur paling depanlah dia. Damia geleng kepala. Kesudahannya, Damia terpaksa menunggu Suraya yang sedang menjalani urutan badan di spa Bizzy Body.

     Damia membuat keputusan untuk menunggu Suraya di Mc Donald’s. Sambil menunggu, dia boleh makan. Perut pun dah lapar. Setengah jam menunggu bukannya jangka masa yang pendek. Kata memang setengah jam. Tapi, tengoklah lepas ni. Mesti terbabas punya lima hingga sepuluh minit. Tak pun setengah jam lagi. Huh.. Boleh mati kebosanan dia kalau menunggu Suraya di spa tu. Lebih-lebih lagi amoi kedai tu yang dah start promote. Malas dia nak layan. Lebih baik cabut awal-awal.

     Suasana di Mc Donald’s agak bising. Belum lagi ditambah dengan bunyi roller coaster di atas kepala yang sesekali melintas. Maklumlah.. tengah cuti sekolah. Ramai bebenor budak-budak yang lepak. Nak beratur beli Double Cheese Burger kegemaran Damia pun kena beratur panjang. Selesai membeli, Damia mengambil tempat di sebuah meja yang menempatkan dua orang. Nasib baik ada tempat duduk.

     “Hai, Damia! What a surprise!” teguran itu membuatkan Damia terperanjat sedikit. Dia senyum. Terus tak jadi nak makan.

     “Leo.. have a seat!” pelawa Damia melihat Leo yang berdiri di sebelah mejanya sambil membawa satu beg kertas.

     Leo tak menolak. Kerusi bertentangan dengan Damia ditarik. Betul-betul tak sangka dia terjumpa Leo di tempat awam sebegini. Segak pula pemuda itu dengan t-shirt putih dan jeans hitam. Kena betul dengan kulit Leo yang putih itu. Kali pertama dia melihat Leo yang mengenakan pakaian yang bukan formal. Kalau awek tengok ni, nak hulur nombor telefon pun tak segan.

     Melihatkan Leo, terus fikiran Damia melayang pada peristiwa beberapa hari lepas. Dia betul-betul hutang budi dengan lelaki itu.

--------

Nak menangis Damia rasa. Hari dah makin gelap, masa tu la kereta buat hal. Ketika itu dia dalam perjalanan nak balik rumah. Jalan memang jam teruk. Tambah pula dengan kemalangan yang melibatkan tiga buah kereta membuatkan kesesakan lalu lintas makin menjadi-jadi. Hampir dua jam terperangkap dalam kesesakan lalu lintas, akhirnya jalan agak lancar. Tapi, masalah baru pula yang timbul.

     Tiba-tiba sahaja keretanya buat hal. Dia sendiri pun tak tahu sebab apa. Nasib baik Damia sempat berhenti di tepi jalan. Dan nasib baik juga keretanya tak buat hal ketika terperangkap dalam jam tadi. Kalau tak, memang makin jam la jawabnya. Silap-silap otak dia pun boleh jam jugak!

     Adoi.. apa masalah kau, wahai kereta? Mentang-mentang tuan kau dah terbang sampai Kanada, nak mogok rindu ke? Nak mogok pun lepas dia balik la! Huhu.. Damia pandang meter minyak. Penuh! Air pun okey. Jam di dashboard dipandang. Dah 6.45 petang. Kejap lagi maghrib. Damia keluar dari kereta. Enjin kereta diperiksa. Gayanya macam dia tahu je apa yang rosak. Huhu.. punyalah wayar berselirat habis, satu pun dia tak faham! Yang dia kenal, bateri kereta je! Damia garu kepala yang memang tak gatal. Kenapalah aku tak ambik mechanical engineering je dulu? Huhu.. Fail ilmu kereta betul!

     Nak buat apa ni? Dahlah dia tak tahu langsung pasal bengkel-bengkel kereta ni. Nak call Tengku Aaron, lelaki tu dah terbang ke Ottawa. Adoi.. nak cari saper pulak ni? Haa.. abah, along, angah dan achik! Minta-mintalah mereka semua itu tak ke mana-mana!

     Damia masuk balik dalam keretanya. Beg tangannya diteroka untuk mencari telefon bimbitnya. Bila ditekan, gelap! Damia tekan butang on. Masih gelap. Diketuk-ketuk dengan tapak tangannya beberapa kali. Gelap juga. Memang sahlah! Waa.. bateri takde la pulak!! Apa malang nasibnya hari ni? Damia dah hilang punca. Macam mana ni! Apa nak buat? Nak menangis rasanya!

     Ketika itulah sebuah kereta BMW 5 series putih berhenti di belakangnya. Kenapa pulak dia berhenti ni? Nak tolong aku ke? Cuak juga hati Damia. Orang zaman sekarang ni, kadang-kadang kononnya nak tolong tapi sebenarnya nak merompak. Damia makin cuak, tapi dia hanya mampu bertawakal. Buat-buat berani.

     “Miss..”

     Damia berpaling pada suara itu. Macam pernah dengar. Betapa lega hati Damia bila melihat lelaki yang menegurnya itu adalah Leo. Meskipun dia tidak tahu perangai sebenar Leo, sekurang-kurangnya hatinya lega sebab dia kenal siapa Leo. Kalau terjadi apa-apa pun memang dia tahu kat mana kalau nak bakar syarikat Leo nanti. Hehe..

     “Eh, Damia! Kereta rosak ke?” Leo juga agak terkejut.

     “Agaknya la, Leo. Saya tak tahu pasal kereta ni. What should I do?” soal Damia.

     Leo melihat-lihat enjin kereta Damia. Dia pun bukannya tahu sangat bab-bab enjin kereta. Kalau tayar yang pancit, memang dia boleh tolong tukarkan. Masalah air dan petrol pun bukan ni!

     “Usually, you hantar kereta kat workshop mana?” soal Leo balik.

     Damia garu-garu kereta sebelum tersengih tak tahu.

     “Don’t know. This belongs to my husband.”

     “Then call your husband,” cadang Leo.

     “He’s not here. I mean.. he’s not in Malaysia.” Kalau Tengku Aaron ada, tak perlu Leo yang menyuruhnya, memang Tengku Aaron la yang dia akan cari. Tapi.. masalahnya sekarang bukan setakat Tengku Aaron yang dia tak boleh hubungi. Tapi…

     “Phone saya habis bateri. Saya tak boleh nak call siapa-siapa dah.” Damia menunjukkan telefonnya yang skrinnya dah gelap. Nak je dibaling telefonnya ke tengah jalan raya. Biar kena gilis dengan bas Sani Ekspress. Leo hanya pandang Damia. Damia tahu apa dalam kepala Leo. Pity you.. Wargh.. malangnya hari ni!

     Leo menyeluk poket seluarnya.

     “Nah..” Leo menyuakan blackberrynya.

     “Apa ni?”

     “Handphone.”

     Damia gigit bibir bawah. Tahulah handphone. Ada rupa aiskrim perisa buah blackberry ke? Dalam mood Damia yang tak berapa nak stabil tu, Damia dengar macam Leo berloyar buruk pula. Tapi, kenapa disuakan kearahnya? Nak bagi hadiah kat dia ke? Atau nak sewakan kat dia ke?

     “Call someone you know.”

     Damia teragak-agak mengambil telefon bimbit Leo. Pucuk dicita, ulam mendatang. Damia cuba mengingat-ingat nombor telefon abang-abangnya. Arghh.. langsung tak ingat. Yang dia ingat 013 kat depan je. Tak guna betul! Huhu..zaman canggih sekarang ni, semua nombor memang simpan dalam handphone je. Tak main la buku-buku telefon ni. Nak hafal dalam kepala tu memang taklah!

     Akhirnya, Damia menefon uminya. Hanya nombor umi dan abah je yang dia ingat. Nasib baik jugak ada yang dia ingat. Nombor telefon Tengku Aaron pun dia tak ingat! Huhu.. mulai dari hari ni, memang dia akan mula menghafal nombor-nombor telefon yang penting dalam hidupnya. Selang beberapa saat, panggilan bersambut.

     “Helo, umi…”

     “This is voicemail box for the number..”

     Damia cepat-cepat tekan punat merah. Cemas punya pasal, sampai-sampai tak perasan dah masuk voicemail. Free je makan duit. Sorry ya, Leo. Huhu.. Damia telefon sekali lagi. Hati berdoa agar uminya menjawab panggilannya.

     “Hello..” panggilan Damia berjawab.

     “Assalamualaikum, umi. Mia ni..”

     “Waalaikumussalam.. apa umi-umi? Suara bukan main macho cam ni, tak boleh nak cam ke?”

     Baru Damia perasan yang bukan suara umi yang menjawab. Kalau telinganya tak salah, suara macam suara Risyam. Lagi bagus angahnya yang angkat! Betapa leganya hatinya.

     “Angah!! Angah.. help me. Kereta rosak. Mia tak tahu nak buat apa dah sekarang ni.” Damia mengadu.

     “Mia kat mana sekarang ni? Ni dengan siapa sekarang ni? Ni nombor siapa?” soal Risyam balik. Bertalu-talu. Banyak soalan pulak angah ni!

     “Kat Seri Kembangan. Angah datang cepat tau. Nanti sampai Angah tau la.” Damia malas nak cerita panjang. Lupa sekejap dengan kewujudan Leo yang sedang memerhatikannya.

     “Angah datang sekarang. Tunggu tau. Jangan ke mana-mana. Jangan layan orang tak kenal yang nak tolong ke apa. ” Risyam sempat memesan.

     “Ya..” Damia mengangguk-angguk. Bagaikan Risyam nampak saja gelagatnya.

     “Jangan percaya orang lain. Tunggu sampai angah datang. Angah risau sekarang ni.”

     “Iya.. cepatlah datang!” Damia dah naik suara. Geram dengan abangnya yang terlebih risau itu.

     Damia mematikan talian.

     “Nah.. thanks a lot Leo.” Damia menyerahkan balik telefon Leo. Leo hanya senyum sebelum mengambilnya.

     “Welcome.”

     “Thanks sangat-sangat. Kalau takde awak, memang tak tahu la saya nak buat apa,” ucap Damia lagi. Leo betul-betul penyelamatnya. Kalau tak jenuh juga nak cari public phone yang entah kat mana. Itu kalaulah jumpa. Kalau tak? Kalau orang entah apa-apa yang berhenti nak tolongnya lagilah dia tak tahu nak buat apa.

     “Kebetulan I lalu kat sini, Damia. Tak sangka kereta you yang rosak. I on the way nak balik rumah kakak I.”

     “Leo nak balik rumah ke? Leo balik la dulu. Menyusahkan Leo je. Abang saya dah on the way.” Damia tak mahu menyusahkan lelaki itu.

     “No. I’ll wait your brother. I takkan tinggalkan you sorang-sorang kat tepi jalan macam ni. You are a woman. Insecure.”

     Damia diam. Kalau dah keinginan Leo, apalah dayanya nak menghalau lelaki itu. Lagipun memang separuh hatinya memang takut nak tinggal sorang-sorang di tepi jalan itu. Macam yang Leo cakap. Dia seorang perempuan.

     “Hmm.. kereta you ni rosak taknak call workshop ke? Biar diaorang tarik,” soal Leo.

     Damia sengih tak tahu. Dia tak tahu apa-apa. Arghh.. Damia.. Damia.. Kau belajar tinggi-tinggi sebenarnya buat apa kalau tak tahu apa-apa? Huhu.. Tapi.. ada ke workshop yang buka waktu-waktu macam ni?

     “Saya tak tahu.”

     “How if I hantar kereta you kat bengkel kawan I? I grenti dia boleh siapkan malam ni jugak. I tahu you perlukan kereta ni untuk pergi kerja esok, kan? I tak rasa kereta you ni rosak teruk. I nampak macam baru servis je. So, macam mana?” Leo memberi pandangannya.

     Bagus jugak! Bak kata orang, kecil tapak tangan, besar planet bumi ni dia tadahkan. Belum sempat mendengar Damia, Leo dah menelefon kawannya. Bagaikan tahu-tahu Damia yang bersetuju dengan cadangannya. Entah apa yang Leo cakap, Damia sendiri pun tak faham. Sebab Leo cakap guna bahasa cina.

     “I dah call. Kejap lagi dia sampai. Nanti, you ajak abang you ikut sekali ke bengkel dia.” Damia angguk.

     “Leo, saya minta maaf sangat-sangat sebab dah susahkan awak. Patutnya sekarang ni awak dah sampai rumah dah.” Damia betul-betul meminta maaf kepada Leo. Leo nampak ikhlas membantunya.

     “It’s okey, Damia. Kita kenalah tolong-menolong. Kalau bukan you sekali pun, I memang akan tolong,” jawab Leo ikhlas.

---------

Akhirnya, kereta Damia dapat dibaiki pada malam tu jugak. Terima kasih pada Leo. Terima kasih pada kawan Leo. Terima kasih pada angahnya. Betul-betul dia terhutang budi dengan Leo. Tak sangka pula hari sabtu macam ni, Leo lepak kat Times Square juga.

     “Thanks again Leo pasal hari tu.” Damia berterima kasih lagi.

     “Eleventh.” Leo petik jari.

     “Hah?” Damia terpinga-pinga. Main petik-petik jari pulak. Dengar ke tak apa aku cakap ni?

     “It’s eleventh times you thanked me.” Leo senyum. Ya ke? Damia turut tersenyum.

     “I dah jemu dah dengan ucapan perhargaan you tu. You tak penat ke asyik berterima kasih dengan I? kalau nak belanja Mac Chicken tu ada faedahnya jugak.”

     Damia ketawa kali ini dengan lawak Leo.

     “Awak nak ke? Saya memang nak belanja awak pun. Hari tu kan saya dah janji.” Damia teringat akan janjinya yang ingin membalas budi Leo sekali pun dengan belanja makan.

     “No.. I taknak. I guraulah.” Leo menolak lembut.

     “Takpe.. saya memang nak belanja awak pun.”

     “Serius, Damia. I dah kenyang. I baru habis makan dengan kawan I tadi.” Leo menolak lagi. Serius dia kenyang.

     “Kalau you nak treat I, tunggu nanti kita ada business meeting. Masa tu, I rela hati serahkan perut I pada you untuk you kenyangkan,” sambung Leo lagi.

     Damia tergelak dengan kata-kata Leo. Serius kelakar ayat Leo.

     “Okey.. saya pegang kata-kata awak,” balas Damia.

     “You datang sorang ke? Mana husband you?” soal Leo. Pelik bila Damia bersendirian. Sedang menunggu suaminya ke?

     “Saya temankan kawan saya. Dia ke spa. Malas saya nak tunggu kat sana. Sebab tu la saya dok kat Mc D ni.” Damia menjelaskan duduk perkara yang sebenar.

     “Leo pulak buat apa kat sini. Datang sorang ke?” soal Damia balik.

     “I jumpa kawan I kejap tadi. Dia pinjamkan ini..” Leo berkata sebelum mengeluarkan sesuatu daripada beg kertas yang dibawanya tadi.

     Bulat mata Damia melihat tajuk buku itu. The Pillars of Islam and Iman. Biaq betui! Macam tak percaya buku itu ada pada Leo. Dipandangnya Leo. Kenapa Leo ada buku macam ni?

     “Oh, ya, Damia! I got the meaning of Iman yang I tanya you hari tu. Maksud iman adalah mempercayai dengan hati, mengaku dengan lisan dan mengamalkan dengan anggota.”

     Damia terkejut, biar betul Leo betul-betul mencari maksud Iman. Betul pulak tu!

     “I ada baca jugak pasal rukun Iman. Tak silap I ada enam perkara. First, beriman kepada Allah. Beriman kepada malaikat. Then, beriman kepada kitab-kitab. Beriman kepada rasul-rasul. Kelima, beriman kepada hari kiamat. Lastly, beriman kepada takdir. Am I right, Damia?”

     “Betullah tu.” Damia menjawab pendek. Perkara yang paling asas untuk orang Islam. Bukan orang Islam namanya kalau tak tahu benda paling asas macam tu! Damia kagum dengan Leo yang lancar lidahnya menyebut kalimah Allah. Tapi.. ada sesuatu mengganggu fikiran Damia.

     “Boleh saya tahu kenapa Leo nak tahu sangat pasal Iman ni?” soal Damia. Air milo diteguk sekejap. Burger ayamnya langsung tak disentuh. Haramlah nak ternganga-nganga depan Leo semata-mata nak makan burger. Buat malu wei.. Boleh jatuh sahamnya. Dia lebih rela berlapar.

     “Entah.. just curious. Kenapa ramai yang cakap Islam agama yang benar,” jawab Leo.

     Damia terdiam. Dua sebab orang bukan Islam berminat nak tahu tentang Islam. Pertama, sebab dia memang betul-betul tertarik dengan Islam. Kedua, sebab nak cari kelemahan Islam untuk dijadikan senjata menentang Islam. Agaknya Leo ni yang mana satu, ya? Damia sendiri tak tahu. Niat sebenar hanya Leo yang tahu.

     “Jumpa yang Leo cari?” duga Damia.

     “Entahlah.. sebab I tengok sama je perangai orang Islam dengan orang bukan Islam kat Malaysia ni. Enjoy sana sini. Mabuk sana sini. Kalau bukan semua orang Melayu kat Malaysia ni beragama Islam, I mesti ingat orang Melayu ni ada Islam dan bukan Islam kalau dilihat dari segi pemakaian dan pergaulannya.”

     Aduh! Pedas sekali kata-kata Leo. Tapi, bila difikirkan balik, memang ada betulnya juga. Kata-kata Leo buatkan Damia tersedar sesuatu. Leo betul. Kalau bukan sebab kat Malaysia ni orang Melayu memang beragama Islam, mesti ada yang ingat orang Melayu ada yang bukan Islam kalau ditafsir daripada cara pemakaiaan dan gaya hidup yang social. Orang Islam dah berperangai macam orang bukan Islam. Mengamalkan gaya hidup bebas macam agama lain. Berpakaian dedah sana sini yang sememangnya bercanggah habis dengan Islam.

     “Apa yang awak nampak, tak semua macam tu. Pernah dengar kerana nila setitik rosak susu sebelanga? Macam tu lah. Sebab seorang Islam yang mencemarkan agamanya, semua orang Islam lain yang turut terasa tempiasnya. Ingat contoh budak sekolah yang saya bagi dulu? Macam tu lah. Kalau semua orang baik, takkan wujud dosa pahala. Takkan wujud undang-undang dan keadilan. Takkan wujud syurga neraka,” balas Damia. Ingin mengubah persepsi Leo.

     Dia contohnya. Dia bukan nak berlagak alim ke apa. Tapi, sebagai seorang Islam, dia mengetahui hukum yang mana halal dan yang mana haram. Tapi, dunia akhir zaman ini, yang haramlah ramai yang kejar.

     “Dan saya sendiri Leo bukanlah baik sangat. Ada juga dosa yang saya lakukan dalam sedar atau tak sebab saya bukan malaikat,” tambah Damia lagi. Dan dosa yang sering dia lakukan ialah, mengata suami sendiri. Huhu.. sedar tak sedar dia lakukannya.

     “I tahu, Damia. Tapi I hairan kenapa ramai orang Islam yang tak ikut cara Islam. Islam ni banyak sangat larangan ke?”

     Damia garu keningnya yang tak gatal. Aduh.. tiap kali jumpa Leo, memang kena jadi Ustazah Damia ke? Asyik berdebat soal agama je. Tapi.. masa ni la nak jelaskan pada Leo tentang kebenaran Islam. Ni rasa dah nak start keluar aura ceramah ni!

     “Kalau itu soalan awak, ya.. saya mengaku yang agama Islam banyak larangannya. Tapi, larangan yang menjaga umatnya,” jawab Damia.

     “An instance?” Leo nak bukti. Damia senyum. Contoh, ya? Hmm..

     “Apa yang awak tahu yang orang Islam tak boleh buat, tapi orang bukan Islam boleh buat?” Damia menduga. Leo berfikir sejenak.

     “Minum arak?” Damia mengangguk. Haa.. see! Orang bukan Islam pun tahu yang arak tu haram. Tapi, kenapalah ada je yang mencubanya? Damia kesal.

     “You have tried it, right?”

     “A pleasure,” selamba Leo menjawab.

     “Kenapa awak minum arak? Dan apa yang jadi lepas awak minum arak?” Damia mengutarakan soalan lagi.

     “Bila ada parti. Benda tu mesti ada. Kadang-kadang kalau fikiran I berserabut, I minum. Then, everything I can forget. I happy. I enjoy,” cerita Leo. Macam seronok sangat bila dah teguk air kencing setan tu!

     “Dalam maksud lain, sebab mabuk, kan?” Leo angguk.

     “Dan sebab itulah Islam mengharamkan arak. Arak boleh menghilangkan pertimbangan diri. Yang waras jadi tak waras. Masa tu, apa yang dibuat bukan atas kawalan otak. Drive kereta masa mabuk. Bukan setakat bahayakan nyawa sendiri, tapi nyawa orang lain jugak. Sebab tu la Islam menghalang keras umatnya yang minum arak. Minum arak adalah salah satu dosa besar kalau mengikut Islam. Banyak lagi air lain yang halal selain arak.”

     “But, Damia.. Semua tu tak boleh buatkan I lupakan masalah. They are different in all ways,” bangkang Leo.

     “Memang.. tapi, tu bukannya satu-satunya cara nak buatkan kita hilangkan masalah kan? Itu cuma alasan sebab nak minum arak. Just think like this. Masa awak kecik-kecik dulu, awak pun ada masalah, kan? Macam tak siap kerja sekolah ke, kena marah dengan mak ke. Masa tu awak minum arak ke sebab nak hilangkan masalah? Tak, kan? Then, no reason la awak cakap arak je yang boleh hilangkan masalah. It’s either you want it or you don’t want it,” hujah Damia sebelum tersenyum.

     Leo pula terdiam. Bagaikan baru terfikir. Betul juga kata Damia.

     “Saya pun ada masalah. Tapi, saya tak minum arak semata-mata nak lupakan masalah saya. Hidup je sampai sekarang? Tetap jadi orang. Semuanya bergantung pada setiap individu macam mana nak overcome their own problems. Paling senang, sembahyang hajat. Tak pun baca al-Quran. Jiwa tenang, pahala pun dapat. Plus, arak boleh sebabkan penyakit hati, Cirrhosis. Physicians had proven it. Even you can’t deny it.”

     Leo terdiam mendengar hujah Damia. Damia pula bagaikan tak percaya yang dia boleh keluarkan idea-idea macam tu. Haha.. betullah boleh nak jadi Ustazah Damia lepas ni. Telefon bimbit Damia yang berbunyi membuatkan perdebatan hangat antara Damia dan Leo terhenti sekejap.

     Suraya yang menelefonnya. Suraya dah siap rupa-rupanya. Damia pandang jam di telefon bimbitnya. Haa.. kan dah cakap! Lebih dua puluh minit dari waktu yang sebenar. Tapi, perdebatannya deangan Leo membuatkan Damia tak perasan dengan masa yang berlalu.

     “Leo, kawan saya dah siap. Saya nak pergi kat dia sekarang ni. Saya minta diri dulu.”

     “Oh, ya ke? So sad. I ada banyak lagi benda nak tanya you. Kalau macam tu, I pun nak balik la.”

     “Nanti lain kali, saya ceritakan kisah bahayanya arak. Tu pun kalau awak nak dengar la.” Double Cheese Burger dibungkusnya sebelum dia bangun. Leo turut bangun.

     “Saya pergi dulu.” Damia minta izin. Damia berlalu. Baru beberapa langkah, Leo memanggilnya.

     “Damia..” Damia berpaling.

     “You know.. for me, you are really impressive. I like you,” kata Leo. Serius dia rasa ada sesuatu pada Damia yang menariknya. Damia hanya senyum.

     “I’m married.” Lembut suara Damia bercampur tegas. Status yang tak akan pernah dilupakan walau dimana dia berada. Yang mengingatkannya tentang dia adalah milik Tengku Aaron selagi Tengku Aaron belum melafazkan talak padanya.

     Leo turut senyum.

     “Then your husband is the luckiest guy. Semestinya orangnya bukan calang-calang orang, kan?” teka Leo. Dia yakin. Tengok saja kereta Damia rosak hari tu, bukan kereta sembarangan. Tapi, Damia tak pernah nak ceritakan apa-apa tentang suaminya. Hanya sekadar menyatakan statusnya yang dah bersuami. Makin kuat rasa ingin melihat siapa suami Damia.

     Damia tak memberi sebarang komen. Mengiakannya pun tak, menidaknya pun tak. Tak penting..

Tuesday, 27 March 2012

7 Lelaki (BAB 5)

BAB 5

Aku kemas meja study yang dah takde rupa meja tu. Punyalah bersusun buku macam nak bina KLCC dah gayanya. Kalau buku study tu takpe la jugak. Ni tak, rak buku aku penuh dengan novel je. Nak apa? Bicara Hati? Ombak Rindu? Pegilah Sepi? Campur pulak dengan komik-komik. Detective Conan? Kreko? Lawak Kampus? Datang je bilik aku. Macam-macam ada. Sewa satu buku, dua ringgit sejam. Hehe..

     “Cuti tiga hari ni kau balik tak?” soalku pada Hanni. Hanni tinggal di Gombak je. Biasanya memang hujung-hujung minggu dia balik. Tu pun kalau dia tiada kerja. Tak pun kalau sebab mak dia bising suruh balik. Maklumlah.. anak bongsu la katakan. Dok bawah ketiak mak la kerjanya. Macam aku dengan mama. Hehe..

     “Balik. Aku taknak balik sebenarya. Banyak tutorial la. Dahlah nak dekat test 1. Aku balik, memang layan TV je la. Tak pun online dua puluh empat jam.”

     “Dah tu tak payahla balik.” Aku menghasut. Hehe.. temankan adinda yang kesunyian di sini.

     “Takleh le.. sebab mak aku pulak nak buat kenduri doa selamat sebab abang aku dah selamat balik dari Jepun,” jawab Hanni yang turut mengemas mejanya.

     “Pesal taknak balik pulak? Punyalah nikmat rumah dekat. Kalau aku jadi kau, memang tiap-tiap hari aku balik. Agaknya terus tak dok kolej aku.”

     “Kau ada pergi mana-mana tak? Kalau tak, jom lepak rumah aku..” Hanni mengajak aku. Dah berapa kali dia ajak aku. Tapi, sekali je aku pernah pergi rumah dia.

     “Hmm.. pergi rumah kau ya?” aku berfikir sejenak. Macam best je idea tu. Makan dah free, mesti best-best pulak tu. Jimat dah tiga puluh ringgit aku.dah boleh buat top up. Mak dia pun baik. TV ada. Tapi.. aku tak bolehla.

     “Abang kau baru balik ya? Dia handsome tak? Kalau handsome aku ikut.” Aku sengih pada Hanni.

     “Eii.. gatal!” Aku ketawa.

     “Aku nak jadi kakak ipar kau ni. Nak tak?” Aku pandang Hanni. Kening diangkat beberapa kali.

     “Tak nak.. kesian abang aku sebab kau tu pemalas,” selamba Hanni membalas. Aku gelak.

     “Ewah.. ikhlas bunyinya?” giliran Hanni pulak ketawa.

     Aku marah ke? Mestilah tak marah. Buat apa nak marah kalau dah memang apa yang Hanni cakap tu betul? Haha.. aku tahu apa yang Hanni maksudkan dengan pemalas. Tengok sajalah katil aku, meja study dan almari aku. Punyalah cun! Gaya dah macam konfem 4 flat! Sekali aku sepahkan buku, memang tak nampak lantai la jawabnya. Memang dasar pemalas tahap tak ingat.

     “Nak ikut ke tak? Jomla..” Hanni ajak aku lagi.

     “Tak boleh la. Aku dah janji dengan Aunty Lily nak balik rumah dia. Karang aku cakap tak jadi, memang kena servis kaw-kaw la ngan mama aku,” balasku.

     Kalau ikutkan hati, memang aku nak balik rumah Hanni. Takdela cuti boring tahap langit ketujuh. Tapi masalahnya aku dah janji dengan Aunty Lily. Dah banyak kali dah dia call. Ajak aku balik rumah dia. Sampai-sampai aku nak kata tak pun tak berani. Huhu.. beratnya rasa hati nak pergi rumah Aunty Lily. Sebab aku memang tak kenal kawan mama tu. Adoi.. macam mana la aku nak selesakan diri lepas ni?

     “Oo.. aunty yang kau cakap kawan mama kau tu ek?”

     Aku angguk.

     “Dia ada anak lelaki tak? Kalau ada, kau tunjukla sifat perempuan Melayu terakhir kau depan dia. Untung-untung jadi menantu.” Hanni ketawa.

     “Kalau handsome mestilah.” Aku menjawab sebelum tergelak.

     Mintak-mintak la aku selesa dengan Aunty Lily.

     ----

Aku pakai baju t-shirt lengan panjang oren bersama seluar jeans hitam. Dah bersedia nak ke rumah Aunty Lily. Bilik aku dah sunyi sebab Hanni dah balik rumah. Floor aku dah sunyi sepi. Balik rumah la tu semua. Ya la.. tiga hari cuti, nikmat tu! Kalaupun ada yang tak balik, memang tengah merayap serata KL la tu. Pergi Time Square ke.. KLCC ke.. paling dekat Mid Valley yang memang penuh dengan budak UM je rasanya. Hanya bebudak skema maut je yang sanggup bertapa kat sini sebab nak study.

     Aku tak bawa banyak barang ke rumah Aunty Lily. Cukup untuk penuhkan beg galasku je. Tutorial pun aku bawa. Kononnya nak tunjuk rajin depan orang la katakan . Hehe.. Biar kalau Aunty Lily call mama, lepas tu cakap, “Pina.. anak kau rajin ler. Untung kau dapat anak macam dia. Bagus betul. Berkenan aku nak buat menantu..”

     Aku dah tergelak sendiri. Tinggi sungguh kalau bab-bab berimaginasi ni. Kalau la boleh nak berimaginasi dalam bab fizik tu ada jugak gunanya. Arghh.. fizik yang aku benci tu juga yang aku ingat! Sedang aku dah masuk dunia angan-angan aku sendiri, masa tulah telefonku berbunyi. Aunty Lily.

     “Assalamualaikum, Qys..” Aku jawab salam Aunty Lily.

     “Aunty dah sampai depan Dewan Tunku Canselor ni. Qys tunggu Aunty kat bawah, ya.”

     “Okay. Nanti Qys turun.”

     Talian dimatikan. Alamak.. Aunty dah nak sampai la. Cepat-cepat aku pakai tudung hitam. Nak pergi toilet kejap. Laju aku berlari ke tandas. Kemudian, aku kunci pintu bilik sebelum turun ke foyer D. Bimbang pulak kalau-kalau Aunty Lily dah sampai.

     Aku berdiri di bawah garaj kereta. Nampak banyak kereta masuk. Ramai yang nak balik. Jelousnya aku. Kalau la Sarawak tu macam pergi Petaling Jaya je kan best. Bukannya aku tak boleh nak balik. Boleh je kalau aku nak. Papa pun bila-bila masa boleh tempahkan tiket. Tapi, aku masalahnya aku malas. Nak pergi airport satu hal. Nak duduk dalam flight yang tak pernah seronok satu hal. Cuti tiga hari je. Buat penat je kalau aku balik.

     Aku pandang ke arah pintu pagar. Mana Aunty Lily ni? Baru aku perasan. Macam mana aku nak cam Aunty Lily. Jumpa pun tak pernah. Aku terus menunggu.

     “ Qystine?” seseorang menegur aku.

     Aku senyum. Ni mesti Aunty Lily. Punyalah cun. Macam anak dara. Macam tak percaya dia kawan mama. Awet muda! Aku salam tangan Aunty Lily. Aunty Lily cium kedua-dua pipiku.

     “Dah besar panjang anak Sufina ni. Dulu jumpa hingus pun tak kering lagi. Sekarang dah cantik cun.” Aunty Lily dah puji melambung.

     Aku senyum je la. Hati dah kembang tiga inci. Ni aku dah nak start perasan ni!

     “Macam mana aunty boleh cam Qys?” tanyaku.

     “Macam mana Aunty tak kenal kalau muka tu dah sebijik macam mama kamu masa muda. Jom, kita balik rumah aunty. Qys dah makan? Kalau belum, kita makan dulu.”

     Aunty Lily tarik tangan aku menuju ke keretanya.

     --------

“Macam mana study? Okey tak?” Aunty Lily bertanya.

     “Boleh tahan susah la. Tapi Alhamdulillah la sebab still boleh nak catch up..”jawabku. Kecuali fizik. Sempat aku sambung dalam hati. Hehe..

     “In future ni tak tahu la. Mintak-mintakla takde masalah.” Terutama sekali fizik. Aku sambung dalam hati.

     “Mestilah tough. Sebab yang masuk PASUM ni bukan calang-calang orang. Anak-anak Hambali mestilah bijak macam ayahnya, kan?” Aunty Lily memuji lagi.

     “Abang kamu yang dua orang tu dok mana sekarang ni? Lama betul tak jumpa. Dulu selalu je main dengan anak aunty.”

     Kenangkan abang aku dua orang tu memang buat aku dengki tahap luar alam. Sukanya mereka merantau di Negara orang. Lamanya tak jumpa dorang. Rindunya.. sebab takde dah orang yang selalu nak usik aku.

     “Abang Khai sekarang dok kat Stanford University. Abang Zarul pulak kat Massachusetts Institute of Technology. Dua-dua sambung engine.”

     “Dua-dua dok US. Qys kenapa tak sambung oversea jugak?” soal Aunty Lily.

     “Madam besar tak bagi. Dipersetujui pulak oleh hakim tertinggi.”

     Aunty Lily ketawa dengar jawapanku.

     “Mama ngan papa tak bagi rupanya. Takpela.. study dalam Negara pun okey jugak.” Aku angguk. Study kat UM pun dikira oversea jugak la sebab kena rentas laut nak datang sini. Hehe..

     “Seronok tak dok UM?” tanya Aunty Lily lagi.

     “Boleh tahan la..” Apala aku ni. Sejak tadi lagi dok jawab boleh tahan je. Haha..

     “Aunty pun ada anak study kat UM ni. Dah tahun last dah. Aunty nak datang dengan dia tadi sebenarnya. Tapi dia pulak ada group discussion dengan kawan-kawan,” cerita Aunty Lily lagi.

     “Anak aunty tu course apa?”

     “Pure Physics.”

     Bersinar mata aku yang mendengar. Waa.. pure physics tu! Bolehla aku suruh dia ajarkan aku fizik nanti. Setakat syllabus asasi tu apalah sangat dengan budak pure physics. Tak sia-sia aku balik rumah Aunty Lily. Harap-harap sudilah dia ajar aku. Huhu..

     ------

Rumah Aunty Lily terletak di Cheras. Takdelah jauh sangat dari UM. Masa tiba di rumah, kedengaran azan asar.

     “Masuklah, Qys. Jangan segan-segan. Buat macam rumah sendiri je. Aunty tak kisah. Anggap je aunty macam mama Qys.” Aunty Lily nak aku selesa. Aku angguk. Aku ikut Aunty Lily masuk ke dalam rumah.

     “Macam takde orang je kat rumah aunty. Aunty tinggal sorang ke?” tanyaku lagi sambil memerhatikan dalam rumahnya.

     “Aunty tinggal dengan anak tunggal aunty je.”

      “Suami Aunty mana? Kerja ek?” tanyaku lagi.

     “Suami aunty dah lama dah meninggal dunia. Masa anak aunty darjah enam lagi.” Aunty Lily jawab sambil tersenyum.

      Serba salah aku dibuatnya. Pesal la mulut aku ni tak reti dok diam. Sibuk nak tanya pulak. Suka hati Aunty Lily la kalau rumah dia sunyi. Yang aku sibuk ni pakehal? Tak pasal-pasal timbul isu sensitive. Tapi serius aku tak tahu!

     “Sorry.. tak tahu.” Aku minta maaf.

     “Tak apa. Aunty tak sedih pun..” Dia gosok kepalaku.

     “Sekarang ni, Qys naik bilik, berehat. Nanti kita makan malam sama-sama. Jom Aunty tunjukkan bilik.

     ------

Apalah aku ni! Datang rumah orang dah berlagak macam tuan puteri pulak. Sampai-sampai Aunty Lily yang kena ketuk pintu aku sebab nak ajak aku turun makan. Bukannya aku reti-reti nak turun sendiri awal-awal lagi. Tolong apa-apa yang patut ke. Hishh.. takde adab sungguh aku kat rumah orang. Kalau mama tahu ni, memang kena Clorox kaw-kaw ni!

     “Hye, aunty.” Aku duduk di tepi Aunty Lily.

     “Hye.. study ke tadi?”

     Aku sengih. Study sangat la dengan komik Zoologi. Nak tertanggal rahang sebab gelak. Kalau baca Bio macam tu alangkah indahnya dunia ni. Aku geleng.

     “Baca komik,”jawabku jujur.

     Aku pandang makanan depan mata. Daging masak merah. Sayur hailam goreng ikan masin. Lagi.. kuah asam pedas ikan pari. Dan banyak lagi! Waa.. Nampak sedap giler. Banjir mulut aku. Memang jauh bezanya dengan apa yang dijual di kafe. Tak sabar-sabar aku nak makan. Tambah perut tengah melalak mintak diisi.

     “Jemput makan, Qys. Makan banyak-banyak. Jangan malu-malu.” Aunty Lily menyerahkan aku sepinggan nasi.

     Aku angguk. Jangan risau, aunty. Kalau bab-bab makan, Qystine Safra memang tak pernah malu. Hehe.. baru je aku nak senduk kuah asam pedas, ada orang bagi salam.

     “Assalamualaikum, ma.”

     Nasib baik tak melambung sudu aku. Terkejut sebab suara itu suara lelaki. Terus aku teringat rambut cantik aku yang berikat ekor kuda ni. Free terdedah tanpa tudung. Terus aku berlari ke dalam bilikku mencari tudung.

     “Eh.. nak ke mana tu?” sempat aku dengar suara Aunty Lily. Tapi sebab emergency case punya pasal, memang tak sempat nak jawab.

      Aku memang pantang auratku dilihat oleh lelaki bukan muhrim. Papa sangat tegas dalam bab menjaga aurat. Pesal la aku lalai dalam bab ni? Padahal kalau aku bertandang rumah orang, hal aurat la yang paling aku jaga. Anak aunty Lily lelaki rupa-rupanya? Mati-mati aku ingat perempuan. Adoi.. suka-suki aku je nak tembak. Kalau tembak kena tu tak pe, ni tak pasal-pasal tambah dosa. Lupa pulak yang Aunty Lily tak pernah cakap yang anak dia perempuan atau lelaki.

      Aku turun semula bersama tudung hitam. Rimasnya nak bertudung dalam rumah. Tapi kalu dah terpaksa nak buat macam mana? Aku merapati meja makan. Aunty Lily sedang melayan anak lelakinya yang membelakangiku. Malunya aku nak menghadap dia!

     “Haa.. Qys. Laju je tadi, pergi mana? Eh, pakai tudung?” Aunty Lily terkejut melihat aku.

     Aku senyum. Tak jawab apa-apa. Agaknya Aunty Lily lupa yang anak dia tu lelaki bukan muhrim bagi aku. Aku ambil tempat di tepi Aunty Lily.

     “Ni la anak aunty yang aunty ceritakan tadi..” Aku angkat muka. Memandang lelaki yang duduk bertentangan dengan aku.

     “Encik Akif?”

     “Qystine?”

     Kami sama-sama terkejut. Keciknya dunia! Tutor aku rupanya anak aunty Lily. Aku dah rasa segan tahap setinggi gunung Everest. Lagila segan bila kenangkan aku yang dah macam tengah lumba lari pecut depannya tadi. Kepoh tahap tak ingat. Segan kuasa tiga pulak bila kenangkan free je aku bagi tonton rambutku tadi.

     “Eh.. dah kenal ke?” Aku diam tanpa menjawab pertanyaan Aunty Lily.

     “Apa tak kenalnya, ma. Ni student Akif. Akif ajar fizik,” jawab Encik Akif.

     “Ya Allah.. macam mana la ma tak ingat yang Akif jadi tutor budak asasi.” Aku nampak Anty Lily geleng kepala.

     “Jadi ni la anak angkat ma ya?” Encik Akif bertanya lagi.

     Aku masih diam. Senyap mejamu selera. Tanpa mulut berbicara. Sejak bila pulak Aunty Lily jadi mak angkat aku ni? Aku memandang kedua beranak itu. Canggungnya aku! Bukannya aku ni tak biasa dengan lelaki. Tapi, kalau dah lelaki tu tutor aku sendiri memang payahla. Nak buat jahat pun susah. Nak berlagak baik pun payah.

     “Qystine pulak kenapa senyap je ni? Biasanya dalam kelas dialah yang paling bising,” soal Encik Akif.

     Bila masa aku bising dalam kelas? Paling bising pulak tu dia cop aku! Biasala kan kalau nak bergosip dengan kawan-kawan. Nak puji lecturer handsome. Nak kutuk lecturer boring. Planning nak ponteng kelas. Biasala, kan? Apalah nanti Aunty Lily fikir. Tak pasal-pasal aunty ingat aku ni budak jenayah. Janganla pulak dia bukak cerita yang aku ni tak pernah siap tutorial fizik dia dah la. Teringat ada sekali satu kelas kantoi tak siapkan tutorial fizik dia. Nasib baik dia tak mengamuk masa tu. Malu kot! Malu boleh kira ampun lagi. Yang tak boleh ampunnya kalau-kalau Aunty Lily report kat pihak berwajib kat Sarawak nu ha. Memang cairla taik telinga aku dibebel mama.

     “Seganlah, Encik. Tak sangka pulak Encik anak aunty Lily.”

     “Apa encik-encik ni? Kita kat rumah, sayang. Bukan kat UM. Kat UM memang Akif ni tutor. Tapi kat rumah, anggap dia macam abang Qys,” tegur Aunty Lily.

     Abang? Bapak segan!

     “Kan Kif?” Aunty Lily tanya anaknya pula yang sedang mengunyah ayam goreng berempah itu. Aku pandang Encik Akif. Dia pandang aku. Bahunya diangkat.

     “Well.. Kif tak kisah.”

     Tapi aku kisah!! Segan dowh.

Friday, 23 March 2012

Eksperimen Cinta (BAB 32)

BAB 32

Damia mengurut kepalanya lagi. Sangat pening rasanya. Dah dua biji penadol ditelannya. Namun, kesannya masih belum terasa. Entah kenapa dia boleh pening. Nasib baik la hari ni cuti. Damia hanya berehat dalam biliknya.

     “Pening kepala dah okey ke?” Puan Solehah datang menjenguk Damia yang terbaring atas katil. Nampak sedikit pucat wajah anaknya itu.

     “Belum, umi. Tak pernah-pernah sakit kepala macam ni.” Damia mengadu manja pada Puan Solehah. Sejak berkahwin, dia tak pernah dapat bermanja dengan uminya itu.

     “Entah-entah pening ada makna tak?” teka Puan Solehah.

     “Makna apa umi?” Damia bertanya dengan muka blur. Betul dia tak boleh tangkap apa maksud uminya itu. Puan Solehah ketawa.

     “Mana la tau, kut-kut umi nak dapat cucu baru.” Puan Solehah tersenyum. Kalau betul, memang gembiralah hatinya.

     Damia pula rasa macam nak terguling-guling di situ. Alang-alang dah atas katil. Kelakar sangat rasanya kata-katanya Puan Solehah. Tak mungkin la. Kalau betul dia mengandung, memang dialah orang pertama yang Tengku Aaron akan bunuh. Tak jadi apa-apa tapi boleh mengandung, apa hal? Damia ketawa.

     “Tak la, umi. Pening biasa je la.” Damia menyangkal.

     “Mana la kita tahu. Kalau rezeki Allah nak bagi, nak buat macam mana? Pergilah check kat klinik.”

     “Tak, umi. Percayalah..” kata Damia lagi.

     “Mia ni, taknak anak ke?” Puan Solehah sedikit marah. Anaknya itu macam taknak mengandung je gayanya.

     Damia telan liur. Alamak.. umi dah naik angin la. Dia taknak anak ke? Mestilah nak. Perempuan mana yang taknak anak? Tapi, bukan dengan Tengku Aaron. Anaknya mestilah daripada lelaki yang betul-betul cintakan dia dan dia pun cintakan lelaki itu.

     “Mestilah nak, umi. Tapi.. Mia memang tak mengandung kali ni. Sebab Mia baru je period minggu lepas.” Jawapan Damia mematikan angan-angan Puan Solehah.

      “Umi.. sakit la. Rasa berdenyut-denyut je.” Damia berkata manja. Cuba keluar dari topic itu. Kepalanya dipicit.

     “Ni umi bawakan minyak cap kapak. Pakai la dulu. Lepas ni, umi picitkan kepala Mia.”

Puan Solehah menyerahkah satu botol minyak cap kapak kepada Damia.

     “Sayang umi.”

     Damia menyapu sedikit minyak cap kapak di kiri dan kanan kepalanya selepas Puan Solehah keluar. Kejap lagi umi datang nak urut kepala.. hmm.. Tiba-tiba rasa matanya berat. Damia menguap. Dia tak tahu bila masa dia tertidur, sedar-sedar terasa ada tangan memicit kepalanya. Leganya.. Damia senyum sendiri. Pandai umi picit.

     “Bestnya umi picit.. makin sayang Mia kat umi.” Damia memuji dengan suara manja dan mata memejam tanda kelegaan.

     “Lama betul umi tak picit kepala Mia. Rasa macam makin best hari ni. Umi pergi kursus picit kepala, ya?” Damia mengusik uminya sebelum dia ketawa sendiri.

     “Macam mana, Mia? Dah okey?” soal Puan Solehah.

     Damia buka mata. Tersenyum dia memandang uminya.

     “Dah okey sikit..” jawab Damia.

     Tapi, melihatkan uminya yang sedang berdiri di ambang pintu sambil tersenyum simpul itu membuatkan Damia teringatkan sesuatu. Kalau umi ada kat pintu, tangan siapa yang sedang bermain kat kepala aku ni? Cepat-cepat Damia mendongakkan wajahnya.

     Rasa macam hijau, biru, ungu, coklat, entah warna apa lagi dah warna kulit wajahnya sekarang ni. Entah-entah dah jadi warna pelangi. Malunya! Rasa nak tertepis tangan Tengku Aaron di kepalanya. Nasib baik sempat ditahan tangannya memandangkan Puan Solehah sedang memerhatikan mereka. Bila pulak mamat ni balik? Damia pandang jam. Dah pukul satu petang. Allah.. lamanya aku tidur! Serius dia tak sedar langsung bila lelaki itu balik dari bermain badminton.

     “Sayang dah okey ke?” soal Tengku Aaron. Damia memandang wajah suaminya itu. Tiada reaksi. Nampak macam tak berperasaan je. Senyum tak. Sinis pun tak.

     “Dah okey. Dah tak payah la picit.” Damia menolak tangan Tengku Aaron. Terus Damia duduk daripada pembaringannya. Bila masa pulak aku tidur atas paha dia ni? Malunya.. Kepalanya masih sakit. Tapi dia rela sakit kepalanya dibiarkan hilang sendiri daripada dipicit Tengku Aaron.

     “Tak payahlah nak malu dengan umi, Mia. Biarlah Aaron tu picitkan kepala kamu tu. Tadi pun Mia dok puji sedap Aaron picit, kan?” kata Puan Solehah berbaur usikan.

     Makin malu Damia dibuatnya. Kenapa aku tak perasan ni? Siap pose manja lagi. Malunya! Rasa nak bungkus je wajahnya letak dalam handbag. Tak berani nak pandang muka Tengku Aaron. Kalau dia tahu itu Tengku Aaron, memang haramlah dia nak puji.

     Puan Solehah keluar dari bilik itu, meninggalkan Damia berdua-duaan dengan suaminya.

     “Umi cakap kau sakit kepala. Dia suruh aku picitkan kepala kau,” jelas Tengku Aaron.

     “Dah lega dah. Tak payah dah nak picit. Betul!” Damia meyakinkan Tengku Aaron.

     “Jangan nak auta aku la. Muka kau tu pucat lagi. Cepat.. biar aku picit kepala kau lagi.” Tengku Aaron cuba menarik Damia. Tapi, Damia cepat-cepat mengelak.

     “Awak baru balik main badminton, kan? Mesti berpeluh. Pergilah mandi. Saya tak boleh tahan dengan bau peluh. Makin sakit kepala saya.” Damia mencari helah lagi.

     “Apa kau merepek ni? Dah lama dah aku balik. Dah siap mandi dan tukar baju. Lagipun, aku dah picit kepala kau nak dekat sejam dah. Okey je,” balas Tengku Aaron pula.

     “Takpela.. kalau macam tu, biar saya picit kepala saya sendiri. Saya taknak susahkan awak.” Damia mengelak lagi.

     Tengku Aaron mengetap bibir memandang Damia. Geramnya dengan perempuan ni. Ada saja alasan nak mengelak. Makin Damia megelak, makin nak dipaksanya mengikut kehendaknya. Dan kehendaknya sekarang ini adalah dia nak picit kepala Damia. Makin Damia tak suka, makin dia sengaja nak buat.

     “Jangan sampai aku paksa kau.” Tengku Aaron gunakan cara terakhir. Mengugut.

     “Tapi..”

     “Cepat baring,” arah Tengku Aaron. Ada nada paksaan dalam arahan itu.

     “One… two…” Tengku Aaron mengira. Sepantas kilat Damia berbaring di tepi Tengku Aaron. Membelakangi lelaki itu.

     Tengku Aaron bersorak dalam hati. Tahu pun takut. Pantang diugut. Damia pula menaruh rasa geram. Arghh.. kenapa aku ikut? Damia tak berpuas hati. Apa yang dia pasti, dia cukup fobia dengan ciuman pipi oleh Tengku Aaron suatu ketika dulu.

     “Sayang.. abang suruh baring atas paha abang la. Senang sikit nak picit.” Tengku Aaron mengarah lagi. Seronok hatinya melihat Damia yang malu begitu.

     “Macam ni jela..” Damia menolak. Kepala atas paha dia? Taknak la!!

     “Cepat, sayang..” aura mengugut dah muncul! Buatkan Damia mengalah. Dengan teragak-agak Damia meletakkan kepalanya di atas paha Tengku Aaron. Damia mengiringkan sikit tubuhnya. Matanya dipejamkan. Malu nak pandang wajah Tengku Aaron yang bertentangan dengannya.

     “Hmm.. macam ni la. Good girl.”

     Tengku Aaron mula memicit dahi Damia. Lembut sekali picitan Tengku Aaron membuat Damia sedikit terbuai. Betul-betul tak sangka mamat ego tu rupa-rupanya jaguh picit kepala.

     “Rasa macam mana?” soal Tengku Aaron.

     “Much better. Tak sangka awak pandai bab-bab picit kepala ni,” puji Damia.

     “Tengok jari la.” Tengku Aaron berlagak. Damia ketawa.

     Dalam hati Tengku Aaron senang dengan keadaan itu. Dia suka bila berada dekat dengan Damia. Hampir sejam dia memicit kepala Damia tadi, Damia tengah tidur. Dia tahu kalau Damia dah tidur memang susah nak jaga. Jadi, dia gunakan peluang itu untuk tilik wajah Damia. Nampak tenang macam bayi.

     “Kalau awak lenguh, stop je la.” Suara Damia menerbangkan lamunan Tengku Aaron. Dipandangnya Damia yang sedang memejam matanya. Makin senang dia ingin menilik wajah perempuan itu. Sesekali tangannya bermain-main dengan rambut panjang Damia yang lembut itu.

     “Tahu la aku bila nak berhenti.”

     Fikiran Tengku Aaron kembali teringat pada pertaruhannya dengan Adam pagi tadi. Bukan main lagi dia bertaruh. Boleh berjaya ke? Runsing juga Tengku Aaron. Kalau tak free je BMW M6nya terbang. Tapi.. dia tak mudah jatuh cinta. Sebab dah ramai wanita yang didampinginya, tapi tiada siapa yang berjaya melawan tempat Seri dalam hatinya. Termasuk Damia.

     “Damia pernah bercinta tak sebelum ni?” tiba-tiba pertanyaan Adam pagi tadi menjelma di minda. Tiba-tiba juga Tengku Aaron rasa nak tahu.

     “Kau pernah jatuh cinta tak?” tanpa sedar Tengku Aaron bertanya pada Damia. Damia yang mendengar sedikit pelik.

     “Tak,” jawab Damia sambil geleng kepala.

      “Kenapa?”

     “Entah. Dah takde orang nak, nak buat macam mana?” mendatar sekali Damia menjawab. Tengku Aaron kurang percaya. Tak mungkin gadis secantik Damia tiada peminat.

     “Dah kau tu garang sangat.” Tengku Aaron ketawa.

     “Bila masa saya garang?” panas hati Damia mendengarnya.

     “Yalah.. lelaki dekat semeter pun boleh jeling maut. Cuba la jangan jual mahal sangat,” jawab Tengku Aaron. Damia mencebik.

     “Habis nak saya jual murah ke? Macam takde maruah pulak. Kalau dah orang taknak tu, maknanya jodoh takde. Cintan-cintun bagaikan nak terbalik rak buku sekali pun, kalau dah takde jodoh, takkan ada,” bidas Damia.

     “Kau tak teringin bercinta ke?” soal Tengku Aaron lagi.

     Damia berfikir sejenak. Keinginan itu ada, tapi tak mungkin akan tercapai selagi dia bergelar isteri Tengku Aaron. Jangan disuruhnya aku bercinta dengan dia, sudah!

     “Tunggulah masanya nanti. InsyaAllah saya akan bercinta dengan suami saya nanti,” pendek Damia jawab.

     “Kau nak bercinta dengan aku tak? Akukan suami kau.” Tengku Aaron menawar diri. Sekadar menguji.

     Damia baru teringat yang Tengku Aaron suaminya. Tiba-tiba dia gelak.

     “Lupa.. awak dikecualikan,” sambung Damia selamba.

     “Kenapa aku dikecualikan pulak?” Tengku Aaron bagaikan tak puas hati.

     “Sebab.. kitakan kahwin kejap je. Lambat-laun awak akan ceraikan saya jugak, kan?”

     Tengku Aaron diam. Tak berniat nak jawab soalan itu. Tapi, lain pulak yang ditanya.

     “Kau sayang aku tak?” soal Tengku Aaron selamba.

     Damia terkejut dengan persoalan itu. Makin pelik Damia dengan Tengku Aaron. Pertama kali dia bercakap dengan Tengku Aaron serapat itu. Bangkitkan isu perasaan pulak tu. Ke sebab lelaki itu sengaja nak main-mainkan dia hari ni? Okey.. kita layan.

     “Tak.. buat apa saya sayangkan orang yang tak sayangkan saya.” Damia turut menjawab dengan mendatar.

     “Siapa cakap aku tak sayang kau?” bisik Tengku Aaron perlahan ke telinga Damia dengan penuh romantis. Meremang segala bulu dalam tubuh Damia. Goosebumps.. sengaja nak test aku la tu!

     “Ee.. meremang bulu saya. Dahlah.. keluar tajuk tu,” putus Damia. Tengku Aaron ketawa. Test sikit pun dah gelabah ke?

     “Okey.. kita cakap tajuk lain. Hmm.. kalau aku nak kahwin lain, kau izinkan tak?” duga Tengku Aaron.

     Kali ini Damia membuka matanya. Tepat ke dasar anak mata kelabu Tengku Aaron, buatkan Damia rasa segan sendiri. Damia berpura-pura alihkan tubuhnya sedikit sebelum kembali menutup mata.

     “Awak nak kahwin lain, ya? Hmm.. kahwin je la,” suara Damia bagaikan orang takde jiwa.

     “Kau bagi la ni?”

     Damia sedikit pelik dengan suaminya itu. Gaya cakap macam dah ada calon je? Kalau betul Tengku Aaron dah ada calon, maksudnya tak lama lagi dia kena keluarlah daripada rumah Tengku Aaron.

     “Dah awak nak kahwin, suka hati awaklah. Tapi, awak kena ceraikan saya la dulu,” jawab Damia.

     “Kenapa perempuan ni suka sangat mintak cerai kalau suami nak kahwin lagi?”

     “Kalau saya, saya mintak cerai sebab awak dah jumpa orang lain. So, takkanlah saya nak  terseksa seorang diri. Tengok awak bahagia dengan orang lain sedangkan saya tersepit tengah-tengah. Banyak cantik? Awak dah jumpa bahagia awak, so saya akan cari bahagia saya sendiri,” selamba Damia membidas.

     Tersenyum Tengku Aaron mendengarnya. Entah kenapa dia rasa kelakar. Nasib baik mata Damia terpejam. Tak nampak dia yang tersenyum sendiri.

     “Tu kalau saya sorang la. Kalau orang lain, pada pendapat saya, isteri mintak cerai sebab tak suka berkongsi. Isteri takkan percaya sekalipun suami cakap nak berlaku adil. Sebab dalam hal kasih-sayang la yang paling nampak ketidakadilannya. Tak kisah la orang cakap rela bermadu tu dapat payung emas sekalipun. Tapi, kalau hati menderita sendiri buat apa? Bila suami nak kahwin lain, maksudnya dia dah taknakkan isteri dia lagi,” sambung Damia lagi.

     Kali ini Tengku Aaron tak boleh tahan gelak. Bukan main serius dia tengok Damia berbicara.  Benci sangat nampaknya bila lelaki nak kahwin lain.

     “Gaya kau cakap macam dah ada experience dah.”

     “Banyak cakap pulak awak hari ni. Picit je la kepala tu.” Damia rasa geram. Tadi bukan main mengelak daripada dipicit Tengku Aaron. Sekarang siap mengarah pulak. Damia.. Damia.. Damia rasa nak ketawa pulak. Tapi.. serius la best lelaki ni picit! Dah makin lega.

     Tengku Aaron kemudiannya diam. Damia pula lebih senang memejam mata. Rasa nikmat pula jari Tengku Aaron yang menjalar di sekeliling dahinya itu. Dalam fikiran Tengku Aaron tiba-tiba terlintas kata-kata terakhir Adam sebelum mereka balik tadi.

     “Apa kata kau kau buat dia jatuh cinta dengan kau..”

     Hmm.. macam menarik juga idea Adam tu!

Sunday, 18 March 2012

Eksperimen Cinta (BAB 31)

BAB 31

Bulu tangkis dipukul sekuat hati. Gaya ala-ala Lin Dan menghantar smash pun ada. Smash terakhir yang membawa mata penamat bila Adam gagal menyambutnya. Permainan tamat bila Tengku Aaron menang 21-17 di set penentuan.

     “Rehat jap..” Adam bagi isyarat.

     Tengku Aaron angguk. Dia melangkah ke tepi gelanggang diikuti oleh Adam. Memang boleh dikatakan tiap-tiap hari Sabtu dia akan bermain badminton dengan Adam kalau jadualnya dan Adam free. Tuala kecil yang berada dekat beg galasnya dicapai untuk mengelap peluh yang membasahi muka. Botol air mineral yang dibaling Adam disambut cantik dengan sebelah tangan.

     “Thanks,” ucap Tengku Aaron. Air mineral diteguk rakus. Mengganti balik semua air yang dah tersejat melalui peluh tadi.

     “Kau tak kesian ke tinggalkan Damia sorang-sorang kat rumah?” soal Adam tiba-tiba. Terus ketawa Tengku Aaron mendengarnya.

     “Dia dok rumah mak mentua aku la,” jawab Tengku Aaron.

     Memang kebiasaanya Damia ditinggalkan bersendirian di rumah mereka kalau tiap-tiap hari sabtu. Damia pun bukannya selalu ada di rumah. Asyik minta izin nak keluar dengan Suraya je. Pasti Damia bosan ya amat tinggal di rumah besar itu sendirian. Macamlah tenang kalau dia dan Damia duduk bersama. Dekat tiga meter pun dapat dirasakan aura Undertaker jumpa John Cena dalam gelanggang WWE.

     “Lupa pulak kau cakap yang Damia tinggal rumah mak ayah dia masa kau takde nanti.” Adam baru teringat kata-kata temannya beberapa hari lalu. Tengku Aaron akan berangkat ke Kanada esok hari dan isterinya diberi izin untuk tinggal bersama keluarga mentuanya.

     “Yala.. rumah tu kan besar. Takkan la aku nak tinggalkan dia sorang-sorang kat rumah tu. Memang security ketat, tapi aku tak rasa Damia biasa nak tinggal sorang kat rumah tu. Seminggu pulak tu. Lagipun ni first time aku tinggalkan dia,” hujah Tengku Aaron.

     Dan sebab itulah dia lebih galakkan Damia untuk tinggal di rumah orang tuanya sepanjang ketiadaannya nanti. Memang rumah mereka itu lengkap dengan CCTV setiap penjuru. Pak Guard yang jaga pun dua orang. Tapi, dia bimbang kerana Damia perempuan. Mungkin ini kali pertama dia meninggalkan Damia, sebab itulah kot dia terlebih risau.

     “Wah.. Tengku Aaron tries to protect Damia.” Adam mengusik.

     “Aku dah kahwin dengan dia. Kalau jadi apa-apa, apa aku nak jawab kat mak bapak dia?” Tengku Aaron menafikan.

     “Sayang jugak kau kat Damia, ya?” giat Adam lagi.

     “Blah la kau..” Tengku Aaron malas nak layan usikan Adam itu. Air mineral diteguk rakus.

     “Dah dekat tiga bulan korang kahwin. Takkan tak terjadi apa-apa kot?” Adam sengih mengusik.

     Tersedak air yang melepasi tekak Tengku Aaron. Merah muka Tengku Aaron sebab terbatuk-batuk. Nasib baik air tak masuk paru-paru. Adam ni memang nak kena. Tanya soalan tak kena masa. Ada ke masa aku tengah minum air jugak dia tanya!

     “Jadi apa?” Tengku Aaron buat-buat tak faham. Tekakknya berdehem. Cuba mencari ton suara yang hampir hilang tadi.

     “Bila ikan di depan mata, kucing mana yang boleh bertahan?” Adam dah berkias-kias. Keningnya diangkat beberapa kali.

     “Kucing ni makan friskies la. Tak layan la ikan-ikan ni,” jawab Tengku Aaron dengan berlagaknya.

     Tengku Aaron mengeluh dalam diam. Tapi ada masanya dia rasa macam nak tewas oleh Damia. Damia tak pernah godanya tapi kenapa dia rasa macam gadis itu menggodanya? Gila betul! Hubungan sah antaranya dan Damia buatkan dia makin bimbang jika dia tak dapat kawal diri suatu hari nanti.

     “Mana la tau kot-kot bibit cinta dah mula ada.” Adam mengorek lagi.

     “Cinta?” tiba-tiba Tengku Aaron ketawa.

     “Dah lama aku tak dengar benda yang menyakitkan hati tu. Cinta already dead after Seri went.” Suara Tengku Aaron seakan-akan berdendam. Terus terbayang peristiwa yang memang nak dilupakan seumur hidup itu.

     Adam geleng kepala kesal. Harulah kawan aku sorang ni. Hati beku macam terperangkap kat kutub utara. Rasa nak je disumbatnya bulu tangkis di tangan dalam mulut Tengku Aaron. Aaron.. Aaron.. bila dendam kau nak padam ni?

     Tengku Aaron pejam mata sekejap. Memori lama datang lagi…

     “Aku rindu dia…” luah Tengku Aaron tiba-tiba. Adam yang mendengar turut terdiam. Mengerti rasa hati sahabatnya itu.

     “Dia dah lama tiada, Aaron. Dah dua tahun dia tinggalkan kita.” Tengku Aaron bagaikan tidak mendengar kata-kata Adam itu. Katakanlah apa-apa pun. Hakikatnya dia sangat merindui gadis itu.

     “Kalau bukan sebab aku, mesti dia ada lagi sekarang ni, kan?” suara Tengku Aaron bagaikan sebak.

     “Dahlah, Aaron. Kau kena berhenti salahkan diri sendiri. Dah ditakdirkan Anith meninggal malam tu,” kata Adam lagi.

     Adam turut sedih dengan kematian Anith. Dah dua tahun kejadian itu terjadi. Dia sendiri pun tak dapat lupakan gadis itu. Sayangnya.. ketika gadis itu menghembuskan nafasnya yang terakhir, dia sudah hampir sebulan berada di Malaysia sebab studynya memang habis terlebih awal daripada Tengku Aaron.

     “Dan kalau bukan sebab dua ekor tu, aku takkan jadi macam ni. Anith pun takkan mati.”

     Adam diam. Tahu dua ekor yang dimaksudkan Tengku Aaron ialah Tengku Andrean dan Seri. Dan kenyataannya, dia turut rasa marah dengan mereka. Tapi, marahnya cuma sekejap. Sebab memang bukan salah mereka berdua yang jodohnya dah ditetapkan. Jadi, siapa yang harus dipersalahkan? Tiada siapa yang harus dipersalahkan sebab semuanya memang dah tersurat.

     “Jangan kau sakitkan hati kau, Aaron. Mereka dah kahwin. Dah nak dapat anak pun. Kau pun dah ada isteri.”

     Tengku Aaron mengeluh. Memang ada isteri, tapi macam takde isteri. Rasa hambar.. tawar sekali rasa perkahwinan ini. Jadi, apa yang seronoknya sebuah perkahwinan?

     “Damia?”

     “Ya la.. Damia. Kenapa? Kau ada berapa orang isteri?” soal Adam. Tengku Aaron ketawa lucu.

     “Sorang pun dah buat aku pening kepala. Kenapa dengan dia?” soal Tengku Aaron balik.

     “Aku nampak Anith dalam dia.”

     Tengku Aaron tergamam. Dipandang Adam bagaikan tak percaya. Adam pun nampak? Maksudnya bukan dia seorang yang rasakan benda yang sama. Damia macam Anith. Segala-galanya. Cara bercakap, main hentam je. Kalau bersalah, tak segan minta maaf. Bila disuruh buat sesuatu, buat juga walau sering merungut. Selalu ceria. Yang menjadi beza adalah Damia bertudung. Dan Damia agak tegas orangnya. Degilnya boleh tahan. Sedangkan Anith, terlalu lemah-lembut. Marahkannya pun tak pernah.

     “Jangan nak mengarut la. Anith is Anith. Jauh macam langit dengan bumi. Damia takkan jadi Anith la,” sangkal Tengku Aaron.

     “And Damia is Damia. Dia ada istimewanya sendiri. Yang kau takkan jumpa pada perempuan lain. Even pada Anith dan Seri,” kata Adam.

     “Jangan nak sebut nama perempuan tak guna tu boleh tak?” Mendengar nama Seri, Tengku Aaron naik angin.

     Adam geleng kepala. Pantang dengar nama Seri, pasti meletup kawannya itu. Nama itu memang diharam terus dari muncul dibibir. Tapi Adam tahu dalam hati masih ada nama Seri. Sungguh ego manusia bernama Tengku Aaron Shah ni.

     “Kau tak cintakan Damia ke?” tiba-tiba soalan berani mati daripada Adam.

     “Tak.” Dan dengan penuh keyakinan Tengku Aaron menjawab.

     “Kau rasa kau akan jatuh cinta tak dengan Damia satu hari nanti?” soal Adam lagi.

      “Tak.” Dengan muka tak berperasaan pulak tu Tengku Aaron jawab. Buatkan Adam yang melihat pula yang sakit hati.

     “Takkan kau tak rasa sikit pun feeling kat dia?” Adam mula menjadi doctor cinta lagi.

     “Tak.”

     “Sikit pun tak?” duga Adam lagi.

     “Tak.”

     “Sikit pun?”

     “Aku cakap tak, taklah! Sikit pun aku takde feeling kat dia.” Tengku Aaron mula bengang dengan desakan Adam yang merimaskannya itu. Adam ketawa. Langsung tak percaya kata-kata Tengku Aaron. Sikit sebanyak dia yakin yang Tengku Aaron sayangkan isterinya itu. Paling tak pun sikit.

     “Yakin nampak?” perli Adam.

     “Aku berani bertaruh la yang aku takkan jatuh cinta pada Damia.” Yakin sekali Tengku Aaron berkata.

     “How percent? One percent? Two percent?” duga Adam.

     “99.99%.” Adam ketawa.

     “Dan aku yakin yang 0.01% yang akan terjadi.” Adam seakan menyinis Tengku Aaron. Sengaja mencabar sahabatnya itu.

     “Okey.. we’ll see. Kalau aku jatuh cinta dengan Damia, BMW M6 kesayangan aku tu, aku bagi free-free kat kau,” berani Tengku Aaron berkata.

     “Weh.. macam judi tu. Haram.” Adam ketawa. Jeratnya mengena.

     “Ni bukan judi. Tapi sebagai cagaran aku akan pegang janji aku. Aku cakap sekali lagi. Kalau aku jatuh cinta dengan Damia, BMW M6 tu aku bagi kau free-free.”

     “Wah.. bukan calang-calang pertaruhan. M6 tu.. Kau jangan menyesal, Aaron.” Adam mengingatkan.

     “Never! Aku berani bertaruh sebab aku yakin benda tu takkan terjadi.”

     “Jangan yakin sangat. Tuhan terbalikkan hati kau baru tahu!” Adam mengingatkan.

     “We’ll see then,” putus Tengku Aaron.

     Adam angkat bahu. Mengalah dengan Tengku Aaron yang cukup yakin itu. Dalam hati dia tergelak. Kau akan kalah nanti, Aaron. Percayalah.. Dia yakin dengan firasatnya.

     “Jomlah balik. Boring dah aku ngadap muka kau je!” Tengku Aaron mengajak Adam pulang.

     Adam mengangguk. Barang-barang mereka disimpan. Mereka berjalan beriringan ke kereta mereka yang diparking bersebelahan.

     “K.. cau dulu.” Adam membuka pintu kereta. Baru je dia nak masuk ke dalam kereta, dia berhenti. Ada satu persoalan yang mengganggu fikirannya tiba-tiba.

     “Damia pernah bercinta tak sebelum ni?” tiba-tiba Adam bertanya. Tengku Aaron angkat bahu.

     “Entah.”

     “Apa kata kau kau buat dia jatuh cinta dengan kau,” cadang Adam.

     “Mengarut la tu. Idea kau semua memang tak boleh pakai. Dah.. blah cepat. Tadi dah nak blah, kan?” Tengku Aaron bagaikan menghalau Adam.

     Adam menjungkit bahu. Taknak terima sudah. Dia bagi idea aje..

Saturday, 10 March 2012

Eksperimen Cinta (BAB 30)

BAB 30

Nak dekat pukul 6.30 petang barulah Damia tiba di rumah. Agak lambat dia tiba di rumah. Semuanya sebab Leo yang banyak soalan tadi. Tak pasal-pasal khatam bab mahram! Tadi pun ditinggalnya Leo tanpa sempat dijawab soalan Leo. Apa maksud Iman? Sempat disuruhnya Leo google maksud iman. Konon la kalau Leo rajin sangat nak cari maksud iman. Kalaulah Leo lupakan hal itu, dia pun takkan bangkitkan. Tapi, kalau kalau Leo masih bertanya pasal itu, dia lagilah tak kisah. Akan dijawab soalan itu nanti.

     Gembira bukan main Damia bila Tengku Aaron mengajaknya balik rumah orang tuanya yang terletak di Puchong. Nak dekat tiga bulan berkahwin, inilah kali pertama dia akan balik ke rumah orang tuanya. Teruknya dia! Rasa bersalah pula sebab dah lama tak balik. Bukan dia taknak balik. Tapi, dia tak berani balik tanpa Tengku Aaron. Bimbang uminya dapat kesan sesuatu yang tak kena. Baru je niatnya nak minta izin Tengku Aaron untuk balik minggu ni. Tak sangka Tengku Aaron yang terlebih dahulu mengajaknya.

     Tapi, bila sampai rumah, yang kecewanya Tengku Aaron belum balik! Ingat ke tak dia ni nak balik rumah umi? Damia pandang jam. Dah pukul 6.45 petang. Bukan main dia teruja, tapi lelaki itu belum balik lagi rupanya. Jadi ke tak ni? Sambil-sambil menunggu, Damia mengemaskan bajunya dan Tengku Aaron. Dia tak payah bawa banyak baju sebab masih banyak bajunya di rumahnya. Kalau dah takde pun, Alia punya pun boleh rembat.

     Tak lama kemudian, kedengaran bunyi enjen kereta masuk rumah. Tengku Aaron dah balik. Nampak lesu je Tengku Aaron membuatkan Damia serba-salah untuk bertanya. Jadi ke tak mereka balik rumah orang tua Damia.

     “Dah siap packing ke? Jom..” ajakan Tengku Aaron membuat mata Damia bersinar-sinar. Hoorey.. balik kampung. Gayanya macam jauh je jarak rumahnya dengan rumah umi.

     Tapi…

     “Awak nampak penat je. Kalau awak tak larat, kita balik esok je la.” Damia pandang Tengku Aaron. Serius suaminya nampak macam penat gila. Tapi, kalau Tengku Aaron nak balik esok, memang sedihlah dia.

     “Kita balik hari ni. Aku dah janji dengan abah nak balik hari ni. Kau nak aku mungkir janji ke? Mesti umi dah masak banyak. Bukannya jauh sangat Puchong dari sini. Lagipun, muka kau tu tak berapa nak ikhlas nak ajak aku balik esok,” jawab Tengku Aaron. Sempat pulak menyindir Damia.

     Damia sengih bersalah. Memang pun. Sebab dia dah rindu gila dengan umi. Tapi, apa pun keputusan suaminya dia kena terima, sekali pun hati tak berapa nak rela.

     “Dah.. jom. Bawa sekali bagasi aku. Aku bertolak ke airport dari rumah abah,” pesan Tengku Aaron. Damia akur.

     Tentu bagasi yang akan dibawa ke Kanada yang dimaksudkan Tengku Aaron. Tengku Aaron akan ke Kanada selama seminggu. Dan seminggu itu jugalah Damia diberi izin oleh suaminya untuk tinggal di rumah orang tuanya. Hari ahad ni dia akan berangkat.

     “Kita balik naik kereta kau la. Sebab nanti aku nak kau hantarkan aku ke KLIA. Aku malas nak bawak kereta aku. Mana kunci?” soal Tengku Aaron.

     Damia mencari-cari dalam beg tangannya. Kunci kereta diserahkan kepada Tengku Aaron. Selepas Tengku Aaron meletakkan beg mereka dalam bonet kereta, Tengku Aaron memulakan perjalanan.

     -----------

“Hoorey.. Mak Lang dah balik. Mak Lang ngan Pak Lang dah balik.” Bukan main seronok Hafi, anak saudara sulungnya bersorak. Maksudnya Along pun balik jugak la ni? Punyalah best rasa hati Damia. Dapat berkumpul sekeluarga.

     “Tok Mi mana?” soal Damia sambil memeluk anak saudaranya. Rindunya pada budak ni. Tambah pulak si kecil Mimi tu.

     “Umi.. Kak Mia dah balik,”suara Alia menjerit memanggil Puan Solehah.

     Ketika itulah Puan Solehah datang menjenguk. Gembira bukan main hati bila anak perempuan sulungnya dah balik. Rindu betul. Bagaimana la hidupnya lepas bersuami ni?

     “Assalamualaikum, umi.” Damia salam dan peluk umi. Rindunya dengan umi. Nak nangis rasanya.

     “Waalaikummussalam. Anak umi dah balik. Rindunya anak umi ni.” Pipi Damia diciumnya.

     Tengku Aaron yang melihat rasa terharu dan bersalah. Apalah aku ni. Ambik anak orang tak reti nak pulangkan ke? Rasa bersalah pula sebab nak tak pernah melawat sepanjang perkahwinan mereka. Dia lupa yang Damia masih ada orang tua. Orang tua Damia adalah orang tuanya juga. Nasib baik terlintas di fikirannya semalam nak balik sini bila mengenangkan Damia yang akan ditinggalkan lama nanti. Sememangnya sepanjang dia seminggu di Kanada nanti, Damia akan tinggal di rumah orang tuanya.

     “Apa khabar umi?” Tengku Aaron pula salam dan cium tangan Puan Solehah.

     “Alhamdulillah, sihat. Aaron?” soal Puan Solehah tanya Tengku Aaron balik. Tengku Aaron senyum.

     “Macam yang umi tengok sekarang ni la. Anak umi jaga Aaron dengan baik,” jawab Tengku Aaron. Sempat dicuit hidung Damia. Terkejut Damia dengannya. Buang tabiat ke hapa mamat ni? Oo.. lupa! Umi ada. Nak tunjuk bahagia depan umi la ni? Damia cuma senyum.

     Puan Solehah tergelak melihat pasangan itu. Dia geleng kepala. Nampak bahagia betul.

     “Aaron pun jaga anak umi dengan baik. Nampak Mia makin berisi sekarang ni. Kuat makan ya?”

     Damia terkejut. Dia makin berisi ke? Arghh.. aku dah gemuk!! Tapi, rasa macam biasa je. Ke sebab uminya dah lama tak jumpanya? Nasib baik umi tembak, ‘kuat makan ya?’. Kalau tembak, ‘nak terima orang baru ke?’, apalah aku nak auta? Tapi.. memang dia kuat makan pun. Yalah.. stress dengan Tengku Aaron, makan. Geram dengan Tengku Aaron, makan. Tak puas hati dengan Tengku Aaron, makan. Asyik makan je kerjanya. Semuanya sebab Tengku Aaron.

     “Sorry, umi. Kami baru tunjuk muka sekarang. Dah lama Aaron ambik Mia baru sekarang nak bawak dia jumpa umi.” Tengku Aaron meminta maaf dengan ikhlas.

     “Takpe.. umi faham. Aaron dengan Mia sama-sama sibuk. Umi tak kecil hati pun. Janji kamu berdua bahagia.” Puan Solehah tersenyum sambil memandang wajah menantunya itu.

     “Abah mana, umi? Senyap je rumah ni?” soal Damia. Nampak sunyi rumah itu. Macam takde orang.

     “Abah kamu macam biasa la. Solat maghrib kat masjid, tak balik-balik lagi. Along pulak pergi ambik satay yang abah tempah. Malam ni makan satay la kita.” kata Puan Solehah, menjawab soalan Damia.

     “Wah.. lamanya tak makan satay. Satay Pak Husin ke?” soal Damia balik.

     “Yalah.. abah kamu tu, satay Pak Husin je la yang dia makan.”

     “Sedapnya…” Damia dah boleh bayang kelazatan satay Pak Husin. Kalah kajang punya oo..

     Satay? Sedap ke satay kat sini? Mesti murah. Kalau murah, sedap ke? Bersih ke? Banyak persoalan timbul dalam benak Tengku Aaron. Ragu-ragu hatinya. Boleh ke ditelannya lepas ni?

     “Aaron makan ke satay?” soal Puan Solehah. Membuatkan Tengku Aaron agak tersentak.

     “Err.. makan... Makan…” jawab Tengku Aaron tergagap-gagap. Damia menjadi pemerhati. Dapat ditangkap sesuatu yang mengganggu fikiran Tengku Aaron. Susahlah orang kaya kat sebelah ni…

     “Dah solat maghrib ke?”

     “Belum, umi.”

     “Pergi solat dulu. Sebelum habis waktu maghrib ni. Suami kamu nak berehat tu. Pakai bilik Alia. Biar dia guna bilik Angah ngan Achik. Biar budak dua orang tu tidur luar je malam ni.”

     “Okey..” Damia akur. Bila umi depan mata, suami kat sebelah pun boleh lupa. Apalah aku ni..

     “Jom, bang.” Tangan Tengku Aaron ditarik. Bila berdepan dengan orang lain, memang automatik panggilan bertukar.

     Damia membawa Tengku Aaron ke bilik Alia. Biar suaminya itu berehat sementara nak tunggu makan malam. Nasib baik la mereka balik hari ni. Kalau tak, memang membazir la satay-satay yang ditempah abahnya tu. Betul apa yang dikatakan suaminya itu.

     -----

     “Kakak.. umi panggil makan satay.” Kedengaran Alia memanggil Damia sambil mengetuk pintu.

     “Kejap..” Damia menyahut.

     Dipandangnya Tengku Aaron yang tengah bersandar di kepala katil. Lelaki itu hanya mengenakan baju t-shirt putih bersama kain pelekat yang dipinjamkan oleh angahnya. Selesa ke tak mamat tu kat rumah aku ni? Damia agak bimbang. Tengku Aaron mana pernah hidup gaya bersederhana. Rumah ni pun memang jauh lebih kecil dari rumahnya. Bilik air pun bukannya ada dalam setiap bilik. Kena kongsi-kongsi. Bathtub pun takde. Boleh tahan ke mamat tu?

     “Jom.. umi dah panggil tu,” ajak Damia.

     “Satay murah sedap ke?” soal Tengku Aaron. Damia ketap bibir. Dah agak dah apa dalam kepala Tengku Aaron. Pasti memandang rendah dengan satay yang tak berkelas itu. Jangan dibuat hal depan umi dan abah aku sudah!

     “Abah saya tu cerewet sikit orangnya. Kalau menda tak sedap, haramlah nak dibelinya. Saya tahulah satay ni satay murah, bukan jenis lima bintang ke, sepuluh bintang ke, seratus bintang ke.. tapi saya boleh jamin yang satay tu memang sedap. Apa yang penting, satay tu halal. Sedap satay tu sampai menjilat jari. Kalau boleh, dengan jari-jari kaki awak nak jilat,” bukan main Damia berkata.

     “Ya ke? Boleh percaya ke kau ni?” Tengku Aaron nampak ragu-ragu.

     “Betullah. Awak kena la selesakan diri kat sini. Memangla rumah ni jauh lebih kecik daripada rumah awak tu. Tapi, bila awak kat sini, awak bukan lagi Tengku Aaron Shah, CEO Triumph Air. Tapi awak adalah Tengku Aaron Shah, menantu Razak.”

     “Apa kau membebel ni? Tahulah aku nak buat macam mana. Dah.. jom keluar. Nanti umi datang panggil lagi,” ajak Tengku Aaron. Entah apa yang Damia mencarut tu. Dia terlebih dahulu membuka langkah.

     Memang.. Tengku Aaron tahu yang rumah itu tak sebesar rumahnya. Tak semewah gayanya. Tapi tak bermaksud dia macam rusa masuk kampung. Macam mana dia ambil hati keluarga Damia ketika dicabar wanita itu dulu, begitulah yang akan dilakukan kali ni. Ni Tengku Aaron Shah la..

     Sewaktu keluar bilik, semua ahli keluarga Damia berkumpul. Cukup lengkap. Malah Risyam dan Hidayat yang selalu jarang di rumah pun turut ada malam itu. Tapi, Tengku Aaron cukup pelik melihat mereka semua yang duduk bersila membentuk satu bulatan besar atas tikar di ruang tamu. Berkerut dahi melihat suasana itu.

     “Kenapa tak makan kat meja makan?” sempat Tengku Aaron berbisik pada Damia.

     Nak tergelak Damia mendengarnya. Damia geleng kepala. Dasar budak bandar betullah! Tak pernah makan cara kampung ke? Duduk bersila bersimpuh atas tikar? Baru best..

     “Tak pernah tengok ke?” Tengku Aaron geleng kepala.

     Alahai.. innocentnya muka masa Tengku Aaron geleng kepala. Nampak cute betul. Apa kau mengarut ni, Damia? Baru pukul sembilan dah mengigau ke? Huhu..

     “Ni namanya makan gaya kampung. Lagipun makan satay, tak best makan kat meja. Meja sempit. Tak boleh nak makan ramai-ramai. Ni bukan macam kat rumah awak yang meja panjang macam kereta api tu.” Damia turut berbisik.

     “Meh duduk, Aaron. Buat apa tercegat kat situ lagi. Duduk sebelah Achik tu. Jangan malu-malu. Mia, ajak suami kamu tu,” ajak Encik Razak sambil menunjukkan tempat di tepi Hidayat.

     “Dah.. jom duduk,” ajak Damia.

     “Duduk, Aaron. Cepat.. aku dah lapar ni,” kata Hidayat pula sambil menganjak sikit. Memberi ruang pada adik iparnya itu. Tengku Aaron hanya akur. Damia duduk di sebelahnya.

     Sedap betul nampak makanan malam ni. Satay ayam dan daging, kuah kacang, nasi himpit dan roti. Ada jugak ayam pusing. Mak oi.. memang tersandar kenyang la malam ni! Damia mencapai satu pinggan.

     “Abang nak satay ayam ke satay daging? Berapa cucuk?” soal Damia.

     “Tak kisah,” jawab Tengku Aaron. Bau satay meluap-luap menusuk hidung. Boleh tahan sedap baunya.

     Damia mencapai kedua-duanya. Nak dekat sepuluh batang dia ambil. Bagi mamat bandar tu rasa. Hehe.. grenti nak lagi.

     “Nasi himpit?” soal Damia lagi.

     “Bolehlah..”

     Damia menyerahkan pinggan kepada Tengku Aaron. Pertama kali rasa seronok melayan Tengku Aaron. Mungkin sebab Tengku Aaron yang bagaikan tidak tahu apa-apa tu. Sengaja nak kasi Tengku Aaron kenal sikit hidup cara biasa. Bukan semua orang hidup mewah macam dia.

     Tengku Aaron menyuap satu cucuk satay ayam ke dalam mulut. Hmm.. sedap betul!

     “Macam mana, bang. Sedap tak? Rasa macam hotel sepuluh bintang punya tak?” sempat Damia menyindir.

     “Hmm.. sedap. Abang tak pernah rasa satay sedap macam ni,” puji Tengku Aaron tanpa pedulikan sindiran Damia. Serius. Dia tak pernah rasa satay sesedap ini. Cukup rasa manis masinnya. Memang kalah hotel punya. Habis sepuluh cucuk.

     “Makan banyak-banyak, Aaron. Abah beli banyak tu.” Senang hati Encik Razak melihat selera menantunya itu.

     “Abang nak lagi?” Tanpa menunggu jawapan Tengku Aaron, Damia dah letakkan satay ayam dan daging dalam pinggan Tengku Aaron. Kan aku cakap sedap. Haha.. senang hati Damia.

     “Hai.. abang tu je layan? Abang ni taknak layan?” Risyam mengusik. Damia buat muka.

     “Mengada je Angah ni. Sini je kawasan khidmat pelanggan..” Damia membuat bulatan dikelilingnya dan Tengku Aaron.

     “…sana pulak zon layan diri,” kata Damia lagi sambil menunjukkan kawasan di sebelah Tengku Aaron. Ketawa Risyam mendengarnya.

     “Oo.. kiranya ada tiga je la kawasan khidmat pelanggan?” soal Hidayat pulak.

     Damia sengih. Memang pun. Umi dan abah. Along dan Kak Rita. Dia dan Tengku Aaron.

     “Kejam betul. Kesian kat kita kan Ngah. Takde orang nak layan. Untung kau, Aaron.” Hidayat buat-buat sedih. Tengku Aaron pulak ketawa.

     “Biasa la, bro. Akukan VVVIP. Special service la sikit..” Tengku Aaron buat muka berlagak. Memang gayanya dan semua abang iparnya macam dah lama kenal walaupun sebenarnya mereka jarang berjumpa.

     “Senang je kalau nak rasa jugak. Kahwinla dulu. Grenti superb layanan wife kau,” sambung Tengku Aaron.

     “Entah dua orang ni. Bila la nak kahwin? Umur dah lanjut.” Puan Solehah yang dari tadi hanya melihat gelagat mereka menyampuk.

     Risyam dan Hidayat garu kepala yang tak gatal. Ni dah masuk bab yang mereka tak suka. Bila umi dah membebel. Huhu.. tadah telinga je la.

     “Ala, umi. Apa yang lanjutnya? Kitorang muda lagi la. Lebih kurang Aaron je. Achik ni lagi la.. muda daripada Aaron. Kalau Mia yang tak ajak Aaron kahwin dulu, mesti Aaron tak kahwin lagi sekarang ni. Kan, Aaron?” Tengku Aaron ketawa mendengarnya.

     Damia yang mendengar kata-kata Hidayat terus rasa nak tercekik nasi himpit yang melepasi tekak. Nasib baik Tengku Aaron cepat-cepat hulurkan air. Nak penampar agaknya Achik ni. Bila masa pulak dia yang ajak Tengku Aaron kahwin? Macam dia gatal nak berlaki pulak bunyinya.

     “Ewah.. tarik nama orang pulak? Sesedap satay Pak Husin ni je nak tuduh Mia ajak Aaron kahwin?” Damia dah terangkat. Tengku Aaron di sebelah hanya senyum lucu. Macam mengiakan kata-kata Hidayat. Makin bengang Damia rasa.

     “Lek aa.. cakap sikit dah terangkat. Betullah tu. Macam Achik cakap, kalau Mia tak ajak kahwin, mesti Aaron bujang lagi sekarang ni,”sokong Risyam menyokong pakatan Achik. Seronok pulak kacau adik perempuannya itu.

     “Memang aku bujang lagi sekarang ni kalau tak kahwin dengan adik kau ni..” mendatar Tengku Aaron jawab. Diberi jelingan maut oleh Damia.

     Geramnya dengan suaminya itu! Lantak kau la nak membujang sampai mati kalau tak kahwin dengan aku pun. Ada aku kisah ke? Kau yang nak kahwin dengan aku apa ke hal? Bunyi ayat Tengku Aaron tu macam dia pun sebenarnya taknak kahwin dengan Damia. Geram betul Damia dengan Tengku Aaron yang sokong abang-abangnya itu.

     “..sebab aku takkan kahwin dengan perempuan selain adik kau ni..” sambung Tengku Aaron membuatkan Damia menunduk malu.

     Aaron... tengah-tengah makan boleh keluarkan ayat jiwang karat pulak! Damia sendiri tak tahu kenapa dia harus rasa malu mendengar kata-kata itu, sedangkan sebelum ini dia tak pernah kisah pun walau ayat kembang berbunga macam mana sekali pun yang Tengku Aaron ucapkan. Depan keluarganya pulak tu! Rasa dah merah dah muka.

     “Ecehh….” Seronok Risyam dan Hidayat mengusik. Belum dicampur lagi suara Ameer dan Alia yang turut menyokong. Puan Solehah pun hanya tesenyum. Encik Razak pula simpan rasa bahagia dalam hati. Yakin dengan kebahagian Damia.

     “Abang nak air masak, tak? Kejap Mia ambil kat dapur.” Damia terus bangun. Panas punggung rasanya.

     “Malu la tu..” usik Ameer.

     Damia buat tak dengar.

Eksperimen Cinta (BAB 29)

BAB 29

Kelam-kabut Damia berjalan macam tak cukup tanah. Cuba mengejar masa. Habis meeting dengan wakil Jaya Holdings, pada saat-saat akhir jugalah wakil Raya Corporation membuat temu janji dengannya. Sepatutnya tugas ini diberikan pada Asmah. Tapi memandangkan Asmah sedang cuti bersalin, separuh tugas diserahkan padanya dan separuh lagi diberikan pada Khalysq.

     Pertemuan akan diadakan di sebuah restoran di Setiawangsa. Ini kali pertama mereka bertemu. Bimbang juga sebab dia datang bersendirian. Tak tahu macam mana ragam pelanggan barunya. Harap-haraplah tak cerewet. Nama pun lupa nak tanya. Sebab yang bagi informasi ini adalah Nisha, setiasusaha Cik Lucy. Gila betul! Tak pernah dibuat orang jumpa client tak tahu nama. Macam nak blind date pulak. Macam mana la nak cari ni? Dah la nombor telefon lupa nak ambik dengan Nisha. adoi... asyik-asyik lupa. Semua benda nak lupa. Apa yang kau ingat Damia, oi??

     Damia pandang sekeliling restoran itu. Seorang pelayan datang menegurnya dan bertanyakan tujuan Damia yang bagaikan mencari-cari sesuatu. Tak lama kemudian, pelayan itu menunjukkan ke arah meja yang telah ditempah oleh seorang lelaki. Damia mengucapkan terima kasih sebelum berlalu. Dah lambat lima minit!

     “Hai.. Sorry, I’m late,” tegur Damia memandangkan lelaki itu nampak macam bukan Islam. Damia termengah-mengah macam tak cukup oksigen je gayanya.

     Lelaki itu ketawa. Damia pelik. Dia buat lawak ke? Ke salah orang? Rasanya ni yang pelayan tadi tunjukkan.

     “Tiap kali I jumpa you, mesti you macam tak cukup oksigen.” Dia geleng kepala.

     Damia makin pelik. Gaya mamat ni cakap macam dah sepuluh kali jumpa aku. Tapi.. mereka pernah berjumpa ke? Melihatkan lelaki itu yang tersenyum lucu, Damia teringatkan sesuatu. Lelaki yang ditemuinya di lif dulu! Yang kirim salam pada Encik Raffi tapi tak bagitahu nama siapa. Bila bertemu dengan Encik Raffi, tiba-tiba teringatkan salam yang dikirimkan lelaki itu. Tapi, sebab tak tahu nama, Damia hanya cakap, orang macam Daniel Wu yang kirim salam. Tergelak Encik Raffi yang dengar.

     “Encik Daniel Wu?” Damia agak terkejut. Tak sangka jumpa lagi!

     “Pardon?”

     Damia gigit bibir bawah. Ops.. terlepas cakap la pulak! Damia sengih.

     “Saya tak tahu nama encik. So, saya panggilla Daniel Wu sebab muka encik macam dia,” jawab Damia. Hai.. jujurnya kau, Damia! Harapnya dia tak marahlah. Ala.. buat apa nak marah. Aku samakan dia dengan actor sikit punya handsome la.

     Fuh.. nasib baik dia gelak! Damia lega bila lelaki itu hanya ketawa degar penjelasannya.

     “I’m Leo..”

     Leo who? Leonardo Dicaprio? Leonardo Da Vinci? Takkan Leo je kot..

     “Leo Isaac Yeoh. Nice to meet you,” sambung Leo bagaikan tahu-tahu apa dalam kepala Damia. Tangan dihulurkan untuk bersalam dengan Damia.

     “I’m Damia. Damia Farisha.” Damia hanya senyum seraya mengangguk.

     “Sorry.. but, saya tak shake hand dengan lelaki,” jawab Damia.

     “Oh, ya ke? Sorry.. sorry.. I tak tahu.” Leo memohon maaf. Tangannya ditarik.

     “It’s okay, Encik Leo. Before we begin our discussion, can you please excuse me for five to ten minutes? Saya nak solat Asar. Senang sikit nak bincang lepas ni.” Damia meminta izin. Harap-haraplah Leo mengizinkannya. Segan jugak dia meminta izin sebab Leo bukan Islam. Kang tak pasal-pasal dicopnya sengaja nak berlagak alim depan dia.

     Bukannya Damia tak boleh sembahyang selepas habis perbincangannya bersama Leo nanti, tapi Damia sengaja mengdahulukan solat fardu. Kalaulah perbincangan mereka nak habis lambat pun lepas ni dia dah tak kisah. Dia pun takdelah nak rasa gelisah sebab tak solat lagi.

     “Oo.. you nak solat? Pergilah.. I tak kisah.” Leo memberi izin. Lega Damia mendengarnya.

     Nasib baik restoran itu mempunyai surau. Lebih kurang sepuluh minit, barulah Damia muncul lagi. Ketika itu, makanan yang dipesan Leo sudah tiba. Lelaki itu sedang asyik membelek sebuah fail.

     “Maaf kalau Encik Leo lama menunggu.” Damia meminta maaf. Kerusi di depan Leo ditarik. Segan pulak rasanya. Dahlah datang lambat, Leo yang kena tunggu. Sekarang ni, Leo kena tunggu lagi. Nasib baik Leo hanya senyum.

     “Dah solat? Ni I dah pesan makanan. Tapi I tak tahu la selera you. Atau you nak order lain?”

     “Eh, tak payah. Ni dah cukup. Encik Leo makanlah. Saya dah kenyang. Saya baru je habis meeting tadi, terus berkejar ke sini,” kata Damia.

     “So sorry. Sebab call last-last minute macam ni. Nak buat macam mana, minggu depan ni I kena pergi Penang. Sebab tu I kena cepatkan semua meeting,” cerita Leo.

     “Encik Leo datang sorang je?” soal Damia. Dan dia pun datang sorang. Kalaulah orang lain nampak ni, memang dah gaya ala-ala tengah date.

     “Secretary I tengah sibuk dengan kerja dia kat office, so I datang sorang. Kesian pulak kalau I ajak dia. Makin bertambah-tambah kerja dia. I bukannya jenis yang tak boleh hidup tanpa secretary.”

     Untungnya setiausaha mamat tu sebab dapat bos macam Encik Leo. Bahagianya kalau semua bos macam dia. Takdelah tempat kerja aku tu hari-hari dengar setiausaha dok kutuk bos diorang.

     “Lagipun, hari ni tak banyak sangat yang I nak bincangkan. Yalah.. first time jumpa. I just nak kenal-kenal dengan my future business client,” sambung Leo.

     “You pun datang sorang ke? Bukan ada dua orang ke yang ganti Asmah? Tu apa yang Mr. Raffi cakap la,” soal Leo lagi.

     “Dia dah ke Seremban, Encik Leo. Dia handle separuh client, saya handle separuh,” jawab Damia. Pasti Khalysq yang dimaksudkannya.

     “Damia, can you please stop calling me Encik Leo? Just call me Leo. Drop the formality. I tak suka formal sangat kalau tengah bincang. Nanti rasa macam ada jurang.”

     “Saya tak biasa, Encik Leo. Nampak macam tak hormatkan Encik Leo pulak.” Damia berat hati.

     “I tak kisah. Malah, I lagi selesa.”

     “Kalau macam tu, InsyaAllah saya cuba.” Damia mengalah demi usaha sama dengan syarikat Leo. Karang Leo report tak puas hati kat Encik Raffi, mahu mati aku kena kapak.

     Macam ni la dalam business. Dalam menyenangi hati client, kadang-kadang Damia memang kena mengalah. Tapi, dalam semua hal prinsip Islam haruslah diletakkan paling atas. Selagi permintaan tak melampau, memang dia tak kisah. Tapi kalau melampau, maaf le kalau penumbuk yang jadi pengganti. Hehe..

     --------

Lebih satu jam mereka berbincang pasal kerja mereka. Akhirnya, tamat juga. Dah tiba masa untuk pulang. Dah tak sabar-sabar Damia nak pulang ke rumah. Sebab nak jumpa Tengku Aaron ke? Haha.. Memang kirim salam awal-awal la. Dia ada hal lain yang ingin dilakukan.

     “Nice cooperation, Damia. I like it,” puji Leo. Damia hanya senyum. Dia ni memang tak berapa nak makan puji. Tak kembang pun hatinya.

     “Leo pun sama,” puji Damia juga. Nasib baik Leo ni sporting orangnya. Buatnya cerewet tahap luar alam, memang kena bersabar je la.

     “Damia, kalau I tanya ni, you jangan marah ya.” Leo bersuara.

     “Apa?”

     “You memang tak shake tangan dengan lelaki bukan Islam ke?” soal Leo semacam berhati-hati. Bimbang timbul sensitivity agama kot. Damia senyum.

     “Dengan lelaki Islam pun saya tak shake,” jawab Damia. Tak mahu Leo salah anggap. Kang tak pasal-pasal prejudis dengan Islam pulak!

     “You memang tak salam dengan semua lelaki ke? Antithesis ya?”

     Damia ketawa. Ada ke patut cakap aku ni antithesis?

     “Eh, taklah! Ada jugak yang saya salam. Ayah saya, abang-abang saya, suami saya dan juga ayah mentua saya,” jawab Damia.

     “Oo.. you dah kahwin? What a surprise.” Leo agak terkejut. Damia cuma senyum.

     “But.. kenapa you boleh salam dorang? Agama you cakap boleh ya?” soal Leo lagi.

     “Ya.. agama saya yang cakap macam tu. Dorang semua tu mahram saya,” jelas Damia.

     “Mahram? What mahram? Sound like a name.” Leo ketawa. Gayanya macam betul-betul lucu.

     Berbahang jugak hati Damia yang melihatnya. Kalau dihadapannya kini lelaki Islam, memang diterajangnya sampai ke bawah tanah. Tapi, dia mengerti sebab Leo bukan Islam. Mungkin tak pernah dengar. Hanya senyuman yang diberikan.

     “Mahram bagi seorang perempuan kalau ikut Islam, golongan lelaki yang haram dikahwini bagi seorang perempuan. Macam ayah, adik-beradik lelaki kandung, adik-beradik lelaki seibu atau seayah, datuk, ayah saudara sebelah ibu atau ayah, dan anak saudara lelaki. Perempuan ni boleh bersentuhan kulit dengan mereka semua ni dan tak berdosa. Sebab hukumnya bukan haram. Kalau bersentuhan kulit pun tak batal air sembahyang,” panjang lebar Damia menerangkan. Dipandangnya muka kelam Leo.

     “Tak faham.” Leo sengih.

     Damia mengeluh. Macam mana aku nak bagitahu ni? Damia berfikir sejenak. Ni pun dikira berdakwah. Okeh! Mari sini Ustazah Damia nak bagi usrah free. Hehe..

     “Mahram ada tiga kategori iaitu mahram sebab nasab atau keturunan, sebab persusuan dan sebab perkahwinan. Saya cuba ringkaskan. Macam ni la. Saya ada ayah dan abang. Saya tak boleh kahwin dengan dorang dan kalau saya bersentuh kulit dengan dorang, air sembahyang saya tak batal. Sebab diorang mahram saya dari segi keturunan. Sama la juga dengan datuk saya, datuk saudara saya, ayah kandung saya dan anak saudara saya. You know, like close family members?” terang Damia.

     “Wait.. wait.. I ada dengar you cakap yang mahram tu haram dikahwini. But.. how come your husband…” Leo macam bingung.

     “Yang tu kes lain. Yang seterusnya, mahram disebabkan perkahwinan. Sebelum kahwin, saya dengan suami saya bukan mahram. Kami tak boleh bersentuh sebab agama melarangnya..” Terus terbayang Tengku Aaron sebelum berkahwin. Selalau dipegang tangannya. Arghh.. tu kes lain! Memang Tengku Aaron tu tak ikut hukum. Main bantai undang-undang dia je!

     “Then, kami kahwin. So, perkahwinan la yang menghalalkan kami untuk bersentuhan. Kami mahram sebab dah berkahwin. Sebab tu la tetap batal air sembahyang kalau bersentuhan kulit tanpa berlapik. Macam kita berdua. Leo bukan abang saya, atau ayah saya, atau datuk saya, atau ayah sedara saya. Kita takde apa-apa hubungan. Kalau bersentuh, batal air sembahyang. Berdosa lagi. Kalau ikut hukum pun kita boleh nikah. So, awak bukan mahram saya. Faham tak?”

     Panjang lebar Damia berhujah. Entah faham, entah tidak Leo dengan penerangannya. Sebab rasa macam susah nak terangkan secara ringkas. Memang kenyataannya mahram banyak jenis.

     “Tadi you cakap ayah mentua you pun mahram you jugak. Tapi, takde pun dalam penjelasan you tadi?” soal Leo lagi.

     Boleh tahan tajam telinga Leo. Tu maksudnya dia dengar la apa aku terangkan tadi. Baguih.. Baguih..

     “Macam saya cakap tadi, mahram banyak kategori. Yang ayah mentua saya ni pulak masih dalam kategori perkahwinan. Sebab saya dah kahwin dengan anak dia, so saya tak boleh kahwin dengan dia. So, dia dah jadi mahram saya lepas saya kahwin dengan anak dia,” terang Damia.

     “If your husband ada abang? Kira mahram jugak ke?”

     “Hanya sekadar mahram muaqqat. Mahram jenis ni hanyalah sementara. Sebab in case saya dah tiada jodoh dengan husband saya, then I can still marry his brother. Dia jadi mahram sepanjang saya masih bergelar isteri adik dia.”

     “Kalau sepupu?” soal Leo lagi.

     Damia panas punggung. Dah tak sabar nak balik. Tapi, melihat Leo yang bagaikan banyak persoalan lagi nak diutarakan, Damia cuba bertahan.

     “Awak boleh kahwin dengan sepupu awak tak?” duga Damia. Leo angguk.

     “Then dia bukan mahram awak.”

     Leo mengangguk-angguk kecil. Faham!

     “So, senang cerita.. mahram ni lebih kepada family members. And, kalau nak bercinta tu tak boleh sesama mahram la...” Leo cuba memahami sendiri.

     “Maksudnya couple tu bukan mahram. Then, dorang haram bersentuhan..” kata Leo lagi. Damia angguk-angguk.

     “But.. ada perempuan yang bersentuhan dengan lelaki lain tu macam mana pulak? Pegang-pegang tangan siap berpelukan lagi?” soal Leo.

     Damia terkelu sesaat. Aduss.. ni la orang Islam zaman sekarang. Hukum Islam dah kata haram, nak jugak dihalalkan. Tinggalkan hukum ala-ala tinggalkan rumah je. Mudah betul! Macam mana la nak bagi teladan baik pada orang bukan Islam kalau diri sendiri pun tak betul? Sekarang ni, apa aku nak jawab kat mamat ni?

     Damia tarik nafas sebelum kembali bersuara.

     “Di sebuah sekolah, undang-undang rambut lelaki kena pendek. Semua orang ikut ke? Tak, kan?” tiba-tiba Damia berkata. Cuba menyusun cerita dalam kepalanya.

     Tercengang-cengang Leo. Aku tanya pasal lain, tiba-tiba pulak keluar pasal sekolah? Apa kaitannya? Dia terus mendengar.

     “So, tanya pada tiga orang murid. Murid pertama ni jenis yang patuh, ikut undang-undang yang dibuat. Bila tanya kenapa dia ikut undang-undang, dia jawab, ‘saya ikut sebab ini sekolah. Sebagai seorang murid yang di bawah penjagaan sekolah, saya wajib ikut undang-undang tanpa banyak mengeluh. Sebab tu la rahsia murid berjaya. Saya yakin sekolah tahu kebaikannya kepada murid, sebab tu la sekolah tetapkan undang-undang.’ Tapi, ada pulak yang tak senang hati. Cakap dia ikut undang-undang sebab skema la, nak bodek cikgu la.

     Lepas tu, murid kedua pulak jenis keras hati, buat tak endah je dengan semua tu. Memang sengaja langgar undang-undang sebab nak cabar undang-undang. Bila ditanya kenapa tak ikut undang-undang, dia jawab, ‘undang-undang ni meyusahkan saya. Halang saya nak ikut trend rambut zaman sekarang. Saya tak peduli dengan undang-undang. Tak kisahlah kalau nak denda saya pun, saya tak takut.’

     Then, tanya pulak murid yang ketiga kenapa dia ikut undang-undang. Dia jawab, ‘saya ikut sebab orang lain pun ikut..” Leo mendengar.

     “So?”

     “So.. Macam tu lah jugak orang Islam zaman sekarang. Islam dah tetapkan halal haramnya. Golongan pertama, ikut semua hukum dengan hati yang ikhlas sebab sedar tanggungjawab sebagai seorang Islam yang wajib mengikut suruhan Allah. Itulah rahsia nak hidup diredai Allah. Mereka yakin setiap larangan itu sebab nak jaga umatnya. Tapi, adalah manusia-manusia dengki yang pandang serong niat suci golongan ini.

     Golongan kedua, jenis yang mengaku dirinya Islam tapi tak ikut hukum. Sebab menganggap hukum terlalu banyak halangan. Halang mereka daripada nak bersosial. Buat itu tak boleh, buat ini tak boleh. Sampaikan mereka langgar hukum tanpa rasa takut. Dah tak kisah balasan atas kesalahan mereka. Golongan yang ketiga, jenis yang ikut suruhan tanpa tahu hikmahnya. Jenis yang mengaku dirinya Islam tapi beramal kerana orang lain beramal. Dia tak tahu tujuan beramal. Golongan ini bahaya sikit sebab mudah terpengaruh,” kata Damia. Betullah dia jadi Ustazah Damia hari ni! Khusyuk Leo mendengar.

     “Dunia dah akhir zaman, Leo. Manusia makin sesat. Tak semua yang ikut hukum. Hanya Iman yang bezakan semuanya,” sambung Damia lagi. Agak kesal. Janganlah ditanya aku maksud iman pulak.

     “Iman? Apa iman ni? Yang ni betul macam nama kawan I sorang tu. Iman. Apa maksudnya Damia?” Leo ingin tahu.

     Ayoyo.. banyak soalan pulak Leo ni. Aku dahlah lambat ni!

     “Bukan saya nak taknak cakap maksud Iman tu. Tapi saya dah lambat ni. My husband is waiting for me at home,” jelas Damia. Betul, tak tipu! Memang Tengku Aaron sedang menunggunya di rumah. Sebab hari ni mereka akan balik ke rumah orang tua Damia. Sebab tu la bukan main gembira dia nak balik.

     “Oh, ya ke?” Leo pandang jam di tangan. Betul-betul tak perasan masa berlalu hampir setengah jam.

     “Macam ni la. Apa kata kalau Leo google maksud iman. Kita jumpa lain kali, saya cakap maksudnya.”

     “Sorry, Damia. I betul-betul khusyuk dengar explanation you tadi. Sampai lupa yang you dah nak balik.” Leo minta maaf.

     “It’s okay. Saya minta diri dulu ya, Leo.” Leo angguk.