Pages

Terima Kasih Anda Semua..

Kata-kata Anjell

ASSALAMUALAIKUM..

Blog ini adalah hasil nurkilan seorang budak science yang perasan nak jadi novelis...

Maaf bila tertypo.. Budak ini masih junior..

Significance of this simple blog to me : 'A PLACE TO EASE TENSION, DIFFERENT WORLD FROM THE ACTUAL ONE'

Tuesday, 14 February 2012

Eksperimen Cinta (BAB 24)

BAB 24

“Pengantin baru.. Apa khabar?” Adam yang melangkah masuk ke dalam bilik Tengku Aaron menegur. Tapi Tengku Aaron yang khusyuk merenung laptop Applenya sedikit pun tak terusik. Tekun dengan kerjanya.

     Adam tergelak sendiri melihat Tengku Aaron sebelum dia geleng kepala. Adoi.. penat! Mamat ni kalau dah masuk gear kerja dia, memang serius mayat. Workaholic cap Horlicks betullah. Agaknya kalau letak Miss Universe kat sebelah pun boleh say her goodbye je. Adam duduk di kerusi bertetangan dengan Tengku Aaron.

     “Kau tak honeymoon ke?” soal Adam. Saja nak kanakan kawannya itu meskipun tahu apa jawapan Tengku Aaron.

     “Buat apa? Buat habis masa aku je. Baik aku siapkan kerja aku yang melambak-lambak kat atas meja ni,” balas Tengku Aaron. Mata tetap tepat pada laptopnya.

     Adam ketawa. Jawapan yang dah diagak skemanya.

     “Manalah aku tahu. Kan biasanya orang baru kahwin pergi honeymoon?”

     “Tu orang selain Tengku Aaron Shah la.”

     “Kau tak teringin ke? Syarikat kita tengah buat promosi honeymoon package ni. Bali? Paris? Diskaun 50 peratus.” Adam dah gaya ala-ala promoter. Tengku Aaron ketawa.

     “Cha kueh teaw kau. Promote kat bos sendiri, ya?” Adam sengih.

     “Tak nak la. Tak teringin langsung. Takde maknanya aku nak terperap berdua je dengan perempuan tu. Tak sampai dua hari aku terbang balik Malaysia.”

     Terbayang macam mana kalau dia honeymoon bersama Damia. Boleh sesak dadanya kalau asyik berdua dengan Damia. Hish.. tak boleh jadi! Jatuh cinta tak pasal-pasal free je merana. Tengku Aaron geleng-geleng kepala tanpa sedar.

     “Apa yang kau geleng-geleng tu?” Adam yang pelik bertanya. Sihat tak kawan aku sorang ni?

     “Impossible.” Tengku Aaron geleng lagi. Adam tak faham.

     “Apa yang impossible? Impossible korang jatuh cinta?” teka Adam.

     “Impossible pergi honeymoon la. Apa kait-mengait dengan cinta pulak?” Tengku Aaron dah bengang. Cakap pasal honeymoon tiba-tiba keluar pasal cinta. Apa kes? Adam ni memang. Suka sangat nak menyibuk hal orang. Yang aku taknak tu la yang dia doakan.

     “Lek a.. pengantin baru tak boleh marah. Nanti cepat botak.” kata-kata Adam akhirnya membuatkan Tengku Aaron tersenyum lucu.

     “Ada je pantang larang merapu kau tu,” bebel Tengku Aaron. Ada ke macam tu pulak. Tak pernah pulak dia dengar sepanjang dia menghuni bumi Allah ni. Adam ni memang la nak kena.

     “Anyway.. apa hajatnya datang bilik aku ni?” Tengku Aaron angkat muka daripada laptopnya. Fail kelabu yang berada di atas rak belakangnya diambil dan dibelek-belek. Masih menanti jawapan Adam. Biasanya jarang Adam melepak di biliknya kalau tiada urusan.

     Belum sempat Adam menjawab, kedengaran telefon Tengku Aaron berbunyi. Tapi Adam hairan melihat Tengku Aaron yang masih selamba membelek dokumen ditangannya tanpa langsung menghiraukan bunyi telefonnya. Macam gaya orang pekak pun ada.

     “Wei.. phone bunyi kenapa tak angkat?” soal Adam. Kot-kot kawannya itu ada sakit pekak, dia nak tolong beritahu.

     “Malas. Biarlah,” senang Tengku Aaron jawab.

     Sekali lagi telefon itu berbunyi.

     “Kau tak serabut ke? Bingit telinga aku dengar lagu In The Shadow tu,” rungut Adam.

     “Alah.. sekali-sekala nak kasi kau dengar konsert The Rasmus free, apa salahnya?” Tengku Aaron sengih.

     “Siapa call? Kot-kot Damia ke? Kesian dia kalau kau tak angkat.” Adam dah mula bagi ceramah free.

     “Sebab aku tahu bukan dia la aku tak angkat.”

     “Pulak.. habis, saper call?” Adam nak tahu.

     “Fifi.. Malas la aku nak angkat. Mesti nak ajak aku shopping. Ingat aku ni ATM machine ke?” bebel Tengku Aaron.

     “Pelik.. dulu kau layan je?” Adam dah teruja dengan perubahan sahabatnya itu.

     “Entah.. dah boring dah rasanya dikejar. Buat nafas aku macam tercekik je. Rimas!” jawab Tengku Aaron.

     Serius dia cakap. Dia mula rasa bosan dengan kehidupan lamanya yang pantang ada masa terluang, pasti perempuan yang dicari. Pantang malam hujung minggu, pasti disko yang ditujunya. Entahlah.. dia pun tak tahu sejak bila dia mula rasa semua itu membosankan. Adakah sebab dia rasa dirinya makin tua atau sebab dia dah kahwin?

     “And maybe dah tiba masanya kau jadi pengejar.” Adam sengih. Tengku Aaron pandang Adam.

     “Whatever. Anyway, kau belum jawab lagi soalan aku. Hajat kau bertandang kat bilik aku ni atas urusan apa?” Tengku Aaron bertanya sekali lagi.

     “Saja.. nak lawat kawan yang dah lupakan aku sejak dia kahwin ni..”

     “Main-main pulak dia. Bagi makan fail ni baru tahu!”

     Adam sengih. Gurau pun dah terangkat. Emo..

     “Takde.. saja nak ajak kau lunch. Aku belanja. Anggap sebagai ucapan tahniah sebab dah kahwin.”

     Lunch? Tengku Aaron pandang jam. Sibuk merapu dengan si Adam ni sampai-sampai tak sedar dah waktu makan tengah hari. Nasib baik dia tiada janji dengan sesiapa hari ni, jadi dapatlah mereka berdua makan bersama.

     “Baguslah.. aku dah rasa lapar ni. Jom.. belanja aku makan.”

     Tengku Aaron bangun. Laptopnya terus dilipat. Tali leher yang mencekik lehernya pula dilonggarkan dan di campak atas meja. Laju sahaja kakinya melangkah.

     “Cepatlah.. aku dah lapar ni.” Tengku Aaron menarik Adam yang liat nak bangun.

     “Dasar perut belanga. Pantang dengar aku nak belanja makan, cepat je kau, kan? Kerja pun sanggup tinggal.” Tengku Aaron ketawa.

     “Perut belanga ke periuk ke.. kata orang, kalau ada rezeki jangan ditolak. Aku rasa macam nak makan nasi kandar la hari ni..” Tengku Aaron dah tahu restoran mana yang nak ditujunya.

     “Kat Bangsar? Orang cakap Restoran Nasi Kandar Pelita best.”

     “Aku ikut je..” Adam tak kisah.

     “Kereta aku ke kereta kau?”

     “Sebab aku pengantin baru, so naik kereta kau. Jimat minyak kereta aku.” Adam ketawa.

     “Pulak..”

     ---------

Dah jadi lumrah lunch hour, memang restoran Nasi Kandar Pelita penuh dengan pelanggan. Nak parking kereta pun susah. Tiga kali pusing barulah jumpa. Itu pun sebab kebetulan ada kereta yang nak keluar. Tapi, sebab kawannya mengidam nasi kandar punya pasal, pusing sepuluh kali pun dia sanggup.

     Suasana yang agak riuh-rendah di dalam restoran itu tak di pedulikan. Nak penuhkan erut yang dah lapar. Menu di depan mata betul-betul buatkan liur kecur. Lama betul tak makan nasi kandar.

     “Aaron, aku nak pergi toilet jap.” Adam yang dah habis makan bangun meninggalkan Tengku Aaron bersendirian di meja makan.

     Tengku Aaron menghabiskan suapan terakhir. Sambil menunggu Adam, Tengku Aaron menghirup jus tembikainya yang dah hampir nak habis tu.

     “Aaron sayang..” suara yang lembut dan manja itu membuatkan Tengku Aaron angkat muka. Berkerut keningnya mengecam gadis seksi yang berdiri di hadapannya. Siapa pulak ni? Waitress ke?

     “Aaron..” suara manja itu dah naik. Macam merajuk bunyinya bila Tengku Aaron tak pedulikannya. “You tak dengar ke I panggil you ni?” Tanpa dipelawa gadis itu duduk di kerusi kosong sebelah Tengku Aaron.

     “Sorry.. I lupa. Mona, kan?” Tengku Aaron main tembak. Muka perempuan itu terus masam mengalahkan ethanoic acid 6 mol.

     “Apa you ni… I Ruby la. Siapa Mona?!”

     “Oo.. Ruby.” Tak dipedulikan pertanyaan Ruby. Nak tergelak Tengku Aaron melihat wajah asam jawa Ruby. Macam cipan tertelan penadol.

     “I tahulah kita couple dulu dua hari je. Tapi, tak payah la buat-buat lupa I pulak,” bebel Ruby lagi.

     Buat-buat lupa? Serius aku lupa! Kalau Ruby tak sebut namanya tadi, memang Tengku Aaron sendiri takkan pernah ingat yang perempuan bernama Ruby itu pernah wujud dalam hidupnya.

     “Dah lama kita tak keluar sama-sama, kan? Kita keluar malam ni, nak?” Ruby cuba menggoda. Lengan Tengku Aaron dipaut.

     Ee.. harulah minah ni sorang! Tak tahu ke aku ni dah jadi laki orang? Bertemu dengan Damia, agaknya terus keluar aura Jackie Chan Damia. Tak pasal-pasal terlerai gigi dari gusi aku. Eh, sejak bila pulak aku berlagak suami mithali ni?

     “Err.. I sibuk.” Tengku Aaron dah mula bosan. Lehernya memanjang bagaikan mencari seseorang. Mana pulak si Adam ni? Pergi tandas ke cuci tandas? Nak blah takut Adam pulak mencari.

     “I pergi dulu..” Tengku Aaron bangun. Dah rimas dengan Ruby. Nantilah dia telefon Adam mengatakan yang dia tunggu di kereta. Malas dah nak layan Ruby.

     “Aaron!!”

     Suara 70watt itu menggegarkan restoran itu. Jangankan Tengku Aaron, semua orang dalam restoran itu turut berpaling. Fifi? Allah.. apa malang nasib aku hari ni? Tengku Aaron meraup wajah. Fifi yang dah merah wajahnya meluru ke arah Tengku Aaron dan Ruby.

     “Oo.. patutlah you tak jawab call I. You keluar dengan betina ni, ya?” suara Fifi memetir. Belum sempat Tengku Aaron buka mulut, Ruby dah membalas.

     “Hoi.. perempuan! Jaga mulut kau tu. Dasar perempuan tak sedar diri!”

     Tengku Aaron dah tension wajahnya. Malu terasa bila semua orang memandang ke arah mereka. Jatuh kelelakiannya. Jatuh maruahnya. Jatuh segala menda! Kenapalah semua ni berlaku? Dahlah kedua-duanya perempuan yang langsung tiada tempat dalam hatinya. Apalah persepsi semua orang lepas tengok benda ni?

     “Dahlah.. jangan malukan diri sendiri. Tak malu ke semua orang tengok?” Tengku Aaron mengawal suaranya.

     “You diam, Aaron!” serentak mereka berdua berkata.

     Aku pulak yang kena?

     “Dah.. jangan ganggu Aaron aku.” Fifi tarik tangan kiri Tengku Aaron. Ruby yang melihat tak tinggal diam.

     “Aaron hak aku la!” Tangan kanan Tengku Aaron ditarik.

       Tengku Aaron tersepit di tengah-tengah. Mana maruah mereka sebagai perempuan ni? Rebutkan lelaki di tengah-tengah khalayak ramai. Tak malu ke? Tengku Aaron geleng kepala kesal. Perempuan zaman sekarang..

     Adam.. mana kau ni?! Tengku Aaron gelisah sendiri. Kalaulah Damia ada. Kalaulah Damia ada. Kenapa Damia tak ada? Kalaulah keajaiban berlaku. Tengku Aaron berdoa. Berharap sangat Damia muncul. Angkat muka, betul-betul tak sangka apa yang dilihatnya.

     “Damia!” terasa doanya bagaikan dikabulkan.

     Damia berpaling bila dengar namanya dipanggil. Tergamam dia melihat kejadian di depan matanya. Tengku Aaron? Damia bagaikan tak percaya berjumpa Tengku Aaron di restoran itu. Apa terlalu kuat sangat ke jodoh mereka sehinggakan boleh bertemu secara tidak sengaja seperti itu. Baru dia perasan. Tengku Aaron tak keseorangan. Ada dua gadis yang tak pernah dilihatnya sedang menarik tangan suaminya sebelum suaminya melepaskan diri.

     Aaron.. Aaron.. tak sampai seminggu kita kahwin, kau dah pasang skandal ke? Damia pandang wajah tegang Tengku Aaron. Nak mintak tolong la tu! Damia mengeluh. Nak tak nak, kakinya merapati suaminya. Hmm.. agaknya betullah aku ni memang dilahirkan sebagai First Aid dia!

     “Apa yang kecoh-kecoh ni?” soal Damia tenang. Selamba sahaja dia mencapai tangan kanan Tengku Aaron. Disalam dan diciumnya bagaikan tiada apa-apa yang berlaku.

     “Kau siapa?” naik bengang suara Fifi melihat adegan mesra itu.

     “Perempuan kampung mana pulak ni?” mencerun mata Rubi memandang Damia.

     Tapi Damia tetap selamba. Dia geleng-geleng kepala. Kesal. Malu melihat the making of ‘Cinta Tak Kesampaian’ dihadapannya. Adoyai.. free dapat tonton babak filem. Cik kak.. cik kak.. kesian betul! Apa gaya rebut suami orang depan isteri ni? Penat nak layan.

     “Meet my wife, Damia.”

     Damia senyum. “Hye! Bekas kekasih awak, ya?” soal Damia selamba. Ruby dan Fifi yang mendengar pula yang sakit hati.

     “You dah berubah, Aaron. Kalau dulu I ajak you pergi disko, you on je.”

     Damia terlopong mendengar kata-kata Fifi. Disko? Bulat mata memandang Tengku Aaron di sebelahnya. Teruknya perangai sebelum kahwin! Damia tahan mulutnya yang rasa macam nak sembur Yengku Aaron.

     “Tu dulu la. Sekarang I dah tak layan dah benda-benda mengarut macam tu.” Tengku Aaron menjelaskan. Dia tak nak Damia berfikiran buruk tentangnya.

     Damia pandang pula Ruby dan Fifi yang dah macam nak telannya hidup-hidup. Cantik dan seksi. Kedua-duanya pakai dress mendedahkan dada. Adoyai.. aku yang tengok pulak yang penat! Apa gaya fesyen berkemban tengah-tengah Bandar ni? Nak pergi mandi sungai Kelang ke? Dan mekap muka, punyalah setebal dinding. Entah berapa kilo bedak ditampal. Kalau cair, agaknya banjir KL ni! Aaron.. Aaron.. mesti bangga direbut dua wanita!

     “Jom balik. Saya dah kenyang la.” Tangan Tengku Aaron ditarik macam tiada apa-apa berlaku. Dia nak cepat-cepat blah dari situ. Malas dah nak bertikam lidah dengan mereka.

     “Aku belum settle lagi dengan kau la!” tangan Ruby dah naik. Hampir mengenai pipi Damia. Nasib baik Tengku Aaron cepat menghalang.

     “Hand off! Never touch my wife!” suara Tengku Aaron bergetar amaran. Tangan Ruby ditolak kasar. Tengku Aaron menjeling tajam. Membuatkan Ruby dan Fifi berfikir dua kali untuk kembali membalas. Sudahnya, Tengku Aaron dan Damia meninggalkan mereka.

     -------

“Kau buat apa kat sini?” soal Tengku Aaron di luar restoran. Betul-betul tak sangka terserempak dengan Damia. Dan dia betul-betul bersyukur.

     “Jumpa client dekat-dekat kawasan ni tadi.”

     “Sorang?” soal Tengku Aaron lagi.

     “Dengan kawan. Tapi, dia dah balik,” jawab Damia. Banyak tanya pulak dia ni! Hati masih sebal dengan kejadiaan sebentar tadi. Jelous ke? Huh! Bagi masa setahun nak berfikir dulu la.

     “Saya balik dulu.” Damia meminta izin. Tangan dihulurkan kepada Tengku Aaron.

     “Nak apa lagi?”

     “Salam.”

     Oo.. salam! Tengku Aaron teragak-agak menghulurkan tangannya. Terasa janggal yang amat sedangkan Damia hanya selamba. Macam dah biasa dah buat macam tu. Tengku Aaron melihat Damia yang meninggalkannya. Kali ini Tengku Aaron tak berkata apa-apa dengan tindakan Damia. Tak laagi membebel seperti pagi tadi. Serius dia rasa janggal. Tangan yang disalam dan dicium Damia dipandang.

     “Lama-lama biasalah tu.”

     Tengku Aaron angguk sendiri. Betul tu! Lama-lama biasalah nanti. Bagaikan tersedar sesuatu, Tengku Aaron berpaling ke arah suara itu. Adam tersengih-sengih memandangnya.

     “Mangkuk kau! Mana kau pergi? Pergi toilet kat Kedah ke?” bebel Tengku Aaron. Punyalah lama.

     “Sorry, beb. Kakak aku call tadi. Tu yang lama,” cerita Adam.

     “Sejak bila kau ada kat sini?” Adam ketawa.

     “Sejak kau tanya Damia nak apa, lepas tu dia jawab nak salam. Then, kau hulur tangan kat dia, dia pun salam. Lepas tu macam kasi tembus kau tenung tangan kau tu..” Adam bercerita segala-galanya yang dia nampak sebelum ketawa.

     “Dahlah.. jom balik office!” tengku Aaron cuba mengelak. Free kantoi dengan Adam hari ni. Memang terpaksa tadah telinga je la.

     “Wah.. makin maju ya sekarang? Jumpa kat sini secara kebetulan. Adakah ini yang dinamakan jodoh?” Adam tergelak lagi.

     Tengku Aaron buat pekak. Layan si Adam ni memang takkan habis.

12 comments:

  1. adusss .... luruh hatiku .... nape le budak2 ekor ni kacau aaron?
    tabik spring ngan damia - coolzzzzzz ..... but sure ade rase jeles x?
    lucky damia ade .... oh pls aaron - u shud thanks damia for helping u out of the shameful drama huhhh ....
    really hope aaron will change n x kn layan mana2 gadis yg nk gatal kat dia!

    pls cepat continue!..... superb!!!!

    -melor

    ReplyDelete
  2. best best ..... kesian damia
    aaron - tlg jaga bini awak tu ... damia is so innocent -

    x sabar tunggu new n3 .... trimas writer!

    -guest717

    ReplyDelete
  3. bestt,,tersangat la best..terbaik...thumb up writer...keep it up..

    ReplyDelete
  4. best best best... kantoiiiii...

    ReplyDelete
  5. hahaha.... lawak la... leh rebut2 la pulak...

    ReplyDelete
  6. yiehaaaa!! serius bestt!! :))
    sila la bukak lock ati anda t.aaron..

    ReplyDelete
  7. ya allah.. bes cgt2. tak tahu dah nk ckp apa. sempurna!!

    ReplyDelete
  8. Fuh ..! Memang best !

    ReplyDelete

Assalamualaikum..
Habis baca jangan lupa komen..
Terima kasih n sudilah jenguk lagi.. : )